Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Sote-jär­jes­töt tekevät sel­lais­ta työtä, jota kukaan muu ei tee

Hallitusohjelmasta käy ilmi, että sosiaali- ja terveysalan järjestöjen avustuksiin kaavaillaan peräti 100 miljoonan euron leikkausta vuodesta 2027 eteenpäin. Tällä hetkellä avustusten kokonaissumma on 373,6 miljoonaa euroa, eli kyseessä on yli neljänneksen leikkaus kokonaissummaan.

Toteutuessaan leikkaukset osuisivat moniin kaikkein haavoittuvimmassa elämäntilanteessa oleviin ihmisiin, jotka jäävät usein julkisten palvelujen tavoittamattomiin. Sosiaali- ja terveysjärjestöt tuottavat palveluja tai tarjoavat vertaistukea esimerkiksi väkivallan uhreille, päihteiden käyttäjille, vapautuneille vangeille, vammaisten lasten perheille sekä lukuisille potilasryhmille.

Mielenterveyden kriisipalvelut tai erilainen etsivä työ – oli se sitten lapsille, nuorille tai yksinäisille vanhuksille suunnattua – ei ole sellaista palvelua tai toimintaa, jota julkinen sektori pystyisi yksin tuottamaan tai jota järjestöt pystyisivät tekemään pelkästään lahjoitusrahoin tai hyvinvointialueiden ostopalveluina.

"Sosiaali- ja terveysalan järjestöt tekevät mittaamattoman arvokasta työtä antaessaan erilaisille ihmisille kokemuksia yhteenkuuluvuudesta ja välittämisestä."

Tällä hetkellä yhteiskunnassa on paljon patoutunutta turhautumista, syrjäytymistä ja keskusteluilmapiirin polarisoitumista. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt tekevät mittaamattoman arvokasta työtä antaessaan erilaisille ihmisille kokemuksia yhteenkuuluvuudesta ja välittämisestä. Ne myös purkavat ”mentaalisia pommeja”, jotka saattaisivat kohtaamattomana näyttäytyä arvaamattomilla tavoilla.

Leikkauslinjauksesta ei ole käyty sen ehdottomasti vaatimaa yhteiskunnallista keskustelua. Ennen leikkauksiin ryhtymistä on tärkeä ymmärtää, mitä ollaan tekemässä. Sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten lisäksi näin merkittävän ruohonjuuritason tukikehikon heikentämisellä voi olla vaikutuksia jopa sisäiseen turvallisuuteen. Ilman perusteellista vaikutusten arviointia leikkauksiin ei pidä ryhtyä.

Hanna-Maija Kause

johtaja, terveyspalvelut

Hyvinvointiala HALI ry

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.