Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

So­siaa­li­nen media on tehnyt sa­nan­va­pau­des­ta ki­ro­sa­nan, mutta jou­taa­ko se silti mennä silp­pu­riin?

Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kertoi kolumnissaan "huolestuttavasta ilmiöstä", joka leviää Britannian korkeakouluopiskelijoiden joukossa.

Kyse on jälleen sananvapaudesta, joka on tehdyn tutkimuksen mukaan vastatuulessa myös Briteissä.

Valtaosa sikäläisistä korkeakouluopiskelijoista, siis tulevaisuuden yhteiskunnallisista vaikuttajista, kannattaa roimia sananvapauden rajoituksia. Ja niinkin heppoisilla perusteilla, että kaikki sellainen puhe ja sellaiset mielipiteet, joista joku taho saattaisi loukkaantua, on periaatteessa kiellettävä.

Olemme todellakin siirtymässä "näin nämä asiat koetaan" -yhteiskuntaan, jossa perinteiset liberaalidemokratiaan kuuluvat olennaiset vapaudet ollaan valmiita laittamaan silppuriin jopa oletetun mielipahan perusteella.

Sekään ei yllätä, että ajassa, jossa sukupuolten välillä nähdään pelkkiä ristiriitoja ja alistavia valtasuhteita, yhä useampi kannattaa tilaisuuksien sukupuolierottelua.

Saudi-Arabian tiellä eteenpäin!

Laitoin alussa käsitteen huolestuttava ilmiö lainausmerkkeihin ei siksi, etteikö se sitä olisi – se on äärimmäisen huolestuttava – vaan siksi, ettei tässä pitäisi olla mitään yllättävää. Ei tämä kehitys ole nyt yhtäkkiä puskista tullut, vaan sitä on järjestelmällisesti ajettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja virallisiin rakenteisiin jo hyvän aikaa.

"Kannattaisiko korostaa sananvapauden olevan asia, joka on yhteiskunnalliselle debatille, tieteelle ja taiteelle korvaamaton ilmiö, koko länsimaisen järjestelmän mahdollistaja."

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.