
Sitrushedelmät tunnetaan korkeasta C-vitamiinipitoisuudestaan. Sen lisäksi niissä on paljon kalsiumia, kaliumia ja kuituja.
C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka suojaa elimistöä hapettumiselta. Jo kaksi appelsiinia kattaa päivittäisen C-vitamiinin tarpeen.
Sitrukset kannattaa syödä raakoina, jolloin vitamiinit säilyvät parhaiten. Sen takia salaatit ovatkin mainioita sitrusten käyttöä ajatellen.
Salaatin voi rakentaa joko pelkistä sitruksista ja maustaa esimerkiksi mintulla ja toisella satokausiherkulla, granaattiomenan siemenillä.
Voit tehdä talvisen salaattipohjan myös suikaloidusta ja marinoidusta punakaalista sekä lehtikaalista. Sen seurana maistuvat veriappelsiini ja vuohenjuusto.
Myös fenkoli on nyt maukasta, ja se maistuu ihanalta makeaksi paahtuneena. Makeat mandariinit paahtuvat fenkolin seurassa. Kun lisäät vielä kirpakkaa punasalaattia ja burrata- tai mozzarella-juustoa, saat ylellisen ja helpon talvisen salaatin.
Karamellisoitua fenkolia, radicchiota, mandariineja ja burrataa
Kahdelle
3 fenkolia
6 mandariinia
½ pieni radicchio eli punasalaatti (voit korvata myös esimerkiksi rucolalla)
1 pallo mozzarellaa tai burrataa
oliiviöljyä
hunajaa
chilihiutaleita
suolaa
mustapippuria
Huuhtele ja viipaloi fenkoli.