Vesihuolto: Ve­si­joh­to­ver­kos­to ra­pis­tuu kaik­kial­la – lisää rahaa tar­vi­taan ve­si­huol­lon var­mis­ta­mi­seen

Tulipalot: Yksi henkilö me­neh­tyi Ka­la­joel­la roi­hun­nees­sa oma­ko­ti­ta­lon palossa

Sininen pallo pomppi ulos – Oulu Sin­fo­nia jul­kai­si las­ten­le­vyn Tuomo Ran­nan­ka­rin ja ou­lu­lai­sen op­pi­las­kuo­ron kanssa

Oulu
Yksitoista Tuomo Rannankarin tekemää lastenlaulua päätyi levylle Oulu Sinfonian säestämänä ja oululaisten oppilaiden laulamana.
Yksitoista Tuomo Rannankarin tekemää lastenlaulua päätyi levylle Oulu Sinfonian säestämänä ja oululaisten oppilaiden laulamana.
Kuva: Jiri Halttunen

Oulu Sinfonia on julkaissut uuden lastenlevyn yhteistyössä Pikku Kakkosesta tutun, vuoden 2019 lastenmusiikintekijänäkin palkitun Tuomo Rannankarin kanssa. Sininen pallo -nimeä kantavalla levyllä on mukana myös Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokkien lapsikuoro.

Levy julkaistiin viime keskiviikkona digiversiona kaikissa yleisimmissä suoratoistokanavissa.

– Tämä on ollut todella mielenkiintoinen projekti, Rannankari summaa.

Hän haki ja sai jo ennen koronapandemiaa apurahan Taiteen edistämiskeskukselta lastenlaulujen sinfoniaorkesterisovituksiin, ja Oulu tuntui luontevalta paikalta toteuttaa projekti.

– Ouluhan on vuoden 2021 lastenmusiikin pääkaupunki, Rannankari huomauttaa.

– Lisäksi olen tehnyt vuosia monenlaista yhteistyötä Teuvo Pakkalan koulussa musiikinopettajana toimivan Ismo Koskelan kanssa, ja Ismolla puolestaan oli kytköksiä Oulu Sinfoniaan. Tästä lähti punoutumaan tämä yhteistyökuvio, Jyväskylässä asuva muusikko kertoo.

”Silmät kostuivat”

Alun perin suunnitelmissa oli toteuttaa ainoastaan orkesterikonserttien sarja. Korona kuitenkin sotki suunnitelmat.

– Konserttia jouduttiin siirtämään pandemian vuoksi parikin kertaa. Sitten Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto ehdotti, että entäs jos tehtäisiinkin levy. Kaikki osapuolet innostuivat, Rannankari kertoo.

Äänitykset toteutettiin Madetojan salissa toukokuun lopussa.

– Pandemian vuoksi emme voineet kaikki olla fyysisesti samassa tilassa, joten orkesterin soitto ja lasten kuorolaulu äänitettiin erikseen. Minä itse soitin osassa kappaleita kitaraa tai banjoa. Kun nämä kaikki taidonnäytteet yhdistettiin, tuli lopputuloksesta aivan huikea, Rannankari hehkuttaa.

Sininen pallo -levy äänitettiin toukokuussa.
Sininen pallo -levy äänitettiin toukokuussa.
Kuva: Heli Perkkiö

Hehkutukseen yhtyy myös Maija Kuusisto:

– Kyllä siinä silmät kostuivat yhdellä jos toisellakin, kun valmiita kappaleita kuunneltiin.

Oulu Sinfonialle lastenmusiikin soittaminen ei silti ollut uutta. Kuusisto kertoo Oulu Sinfonian tehneen vuosikymmenien ajan vähintään yhden lastenmusiikkiprojektin vuodessa.

– Esimerkiksi oululaisten musiikkiluokkien kanssa tehtävä Tutti Juttu -yhteistyö on kestänyt jo lähes 30 vuotta. Musiikkikasvatuksellinen rooli ja lastenmusiikin ilosanoman levittäminen on orkesterille erittäin tärkeää, Kuusisto sanoo.

Maapallo on leikkikenttämme

Sininen pallo -levy pitää sisällään kaikkiaan yksitoista Tuomo Rannankarin tekemää lastenlaulua. Orkesteri- ja kuorosovitukset ovat Teppo Ali-Mattilan, Jussi Lampelan, Marzi Nymanin ja Ralf Nyqvistin käsialaa.

– Nelikko on tehnyt hyvää työtä. He eivät lähteneet oikomaan, vaan kappaleissa riittää haastetta ja mielekkyyttä myös orkesterille, Rannankari sanoo.

Vanhimmat levyn kappaleet ovat Rannankarin ensimmäiseltä, kymmenen vuotta sitten julkaistulta lastenlevyltä, tuoreimmat puolestaan juuri ennen koronaa syntyneitä.

– Kappaleiden valintaprosessi piti tehdä huolella, sillä mikä tahansa kappale ei sovellu sinfoniaorkesterille sovitettavaksi, Rannankari sanoo.

Levyn nimikkokappale Sininen pallo tiivistää koko levyn teeman: Maapallo on leikkikenttämme, josta täytyy pitää huolta – niin ympäristöstä, kuin toinen toisistamme.

Interaktiivinen konserttielämys

Tuomo Rannankari kertoo Sininen pallo -levyn musiikin olevan suunnattu aina taaperoikäisistä kuudesluokkalaisille.

Levyn kappaleita pääsee kuulemaan livenä Madetojan salissa 28. marraskuuta kaikille avoimessa orkesterikonsertin kantaesityksessä, jossa julkistetaan myös fyysinen Sininen pallo -levy.

Konsertin kuorona toimii Teuvo Pakkalan musiikkiluokkien kuoro, tällä kertaa ääneen pääsee 5. luokka musiikkiluokanopettaja Maiju Kovasen johdolla.

Samalla viikolla järjestetään myös Sininen pallo -koululaiskonsertteja.

– Luvassa on juonellinen, interaktiivinen konserttielämys, jossa yleisökin pääsee laulamaan ja leikkimään mukana, Rannankari lupaa.