Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Sii­rin-päi­vien Kul­tai­nen kaulin -pal­kin­to pitkän linjan toi­mit­ta­ja Kari Ka­re­mol­le

Kultainen kaulin -palkinto myönnettiin Kalevassa elämäntyönsä tehneelle toimittaja ja kriitikko Kari Karemolle. Palkintoperusteissa kerrotaan, että Karemon työn jälki on merkittävä ja mittava.

Kari Karemo jäi eläkkeelle Kalevalta 90-luvulla. Kuvassa Kaisu Mikkola (vas.), Martti Ursin (kesk.) ja Kari Karemo (oik.) Arkistokuva.
Kari Karemo jäi eläkkeelle Kalevalta 90-luvulla. Kuvassa Kaisu Mikkola (vas.), Martti Ursin (kesk.) ja Kari Karemo (oik.) Arkistokuva.

Vuoden 2021 Siirin-päivät -tapahtuman Kultainen kaulin -palkinto myönnettiin pitkän linjan toimittajalle ja kriitikolle Kari Karemolle.

Tapahtuman tiedotteen palkintoperusteluissa todetaan, että elämäntyönsä Kalevassa tehnyt Karemo oli kirjoittajana laaja-alainen, osaava ja teräväkynäinen. Karemon kirjoitusalueisiin kuuluivat musiikki, kirjallisuus, elokuvat ja sarjakuvat.

Kuusankoskella vuonna 1943 syntyneestä Karemosta piti tulla tutkija, mutta toimittajuus vei kuitenkin mukanaan. Ouluun muuttaneeseen Karemoon sarjakuvat tekivät vaikutuksen jo lapsena. Aku Ankat, Sarjakuvalehti, Pikku Lulu ja Pekka Puupää jättivät jälkensä.

Karemo aloitti koulutaipaleensa Teuvo Pakkalan koulussa, josta opinmatka jatkui lyseoon. Opinnot jatkuivat Helsingin yliopistossa, jossa Karemo opiskeli pääaineinaan kotimaista kirjallisuutta, kansanrunoutta ja musiikkitiedettä.

Kiinnostus sarjakuviin säilyi edelleen. Yliopisto-opintojensa aikoihin Karemo tutustui sarjakuvaentusiasteihin, jotka tutustuttivat hänet klassikkoteoksiin, kuten Asterixiin ja Tinttiin.

Karemo palasi takaisin pohjoiseen, kun hänet kiinnitettiin Kalevan kulttuuritoimittajaksi vuonna 1970. Karemo kirjoitti Kalevaan sarjakuvia käsitteleviä artikkeleita, toimien yhtenä ensimmäisistä aiheeseen perehtyneistä toimittajista. Kulttuuriosasto sai uutta Karemon myötä uutta tuulta alleen, ja hänet tehtävään valinnut Kaisu Mikkola keräsi ahkerasti mukaan avustajakaartia.

Karemon päävastuualueisiin kuului musiikki, mutta hän kirjoitti myös muita kulttuuriarvosteluja. Sanomalehtien kulttuuriosastot nousivat niihin aikoihin parhaimpiin kukoistuksiinsa.

– Olimme Kaisu Mikkolan kanssa hyvä työpari, Karemo toteaa tiedotteessa.

Hän toteaa pitäneensä Mikkolan avoimesta ja uteliaasta suhtautumisesta asioihin.

Työt Kalevassa päättyivät äkillisesti 90-luvulla, kun Karemo sai työmatkalla sairaskohtauksen ja siirtyi sen seurauksena eläkkeelle.

Palkintoperusteissa todetaan, että Karemon työn jättämä jälki on mittava ja merkittävä.

Siirin-päivät on vuosittainen elokuvatapahtuma, joka tekee kunniaa näyttelijä Siiri Angerkosken ja hänen aikalaiskollegojensa työlle. Kultainen kaulin myönnetään vuosittain oululaiselle tai oululaislähtöiselle kulttuuritoimijalle tai -vaikuttajalle.

Siirin päivän järjestävät Merikoskikerho ry, Oulun Elokuvakeskus ry ja Finnkino Oy.