Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Sel­vi­tim­me, ketkä kuu­lu­vat Petteri Orpon ydin­ver­kos­toon – Tuleva pää­mi­nis­te­ri tar­vit­see luot­to­pe­laa­jia, joihin hän voi tu­keu­tua ti­lan­tees­sa kuin ti­lan­tees­sa

Hallituksen muodostuksen ollessa kuumimmillaan on hyvä tarkastella, keitä todennäköisen seuraavan pääministerin Petteri Orpon (kok.) lähipiiriin kuuluu. Kun politiikassa tulee eteen raskaita paikkoja ja tiukkoja valintoja, nousevat niin viralliset kuin epäviralliset uskotut ratkaisevan tärkeiksi. Politiikan tutkija vahvistaa, että yhteiskunta toimii monenlaisten poliittisten verkostojen voimin.

Poliitikoilla – kuten pääministereillä – on kautta aikojen ollut sekä näkyviä että näkymättömämpiä luottohenkilöitä, joiden kanssa käydä keskustelua ja luoda poliittisia linjauksia. Joskus kyse voi olla muunkinlaisesta akkujen lataamisesta yhdessä. Usein lähipiirin kavereista valtaosa tulee samalta kotiseudulta.

Osa tällaisista henkilöistä toimii itsekin aktiivisesti politiikassa. Osalle paikka päähenkilön verkostossa tulee aseman myötä; osalle taas on muodostunut henkilökohtainen suhde ja persoonakohtainen yhteys päättäjään vuosien mittaan. Jotkut verkostoon kuuluvista ovat myös pitkäaikaisia ystäviä ja luotettuja, joihin poliitikko voi tilanteessa kuin tilanteessa tukeutua.

Politiikan taustakeskusteluissa painotetaan sitä, miten merkittävä voimavara tällaiset henkilöt ovat työssä, jossa joutuu tekemään usein kipeitäkin julkisia päätöksiä.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.