Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Sanna Marin kri­ti­soi mah­dol­li­suut­ta poistaa ve­ro­tie­dot median lis­toil­ta – pää­mi­nis­te­rin mukaan en­na­koin­ti tärkeää ko­ro­na­vi­ruk­sen tor­jun­nas­sa

Hallitus kokoontui tiistaina Helsingin Säätytalolle neuvottelemaan koronavirustilanteesta ja epidemian takia säädetyistä määräaikaisista laista ja asetuksista.

Sanna Marin menossa hallituksen iltakouluun Säätytalolle lokakuun lopulla.
Sanna Marin menossa hallituksen iltakouluun Säätytalolle lokakuun lopulla.
Kuva: Arttu Laitala

Hallitus ei tehnyt tiistain neuvotteluissa uusi päätöksiä koronaepidemiaan liittyvässä lainsäädännössä tai koronarajoituksista. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi poistuessaan Helsingin Säätytalolta, että kokouksessa käytiin läpi lainsäädäntöä kokonaisuudessaan.

Jotkin koronakriisin takia säädetyt asetukset ja lait ovat määräaikaisia ja niiden voimassaoloaika on päättymässä. Esimerkiksi konkurssilain määräaikainen poikkeus on voimassa tammikuun loppuun asti ja poikkeuksellinen yksityisten yritysten lomautuskäytäntö vuoden loppuun asti.

Kokouksessa käsiteltiin muun muassa sitä, pitäisikö kyseisten lakien voimassaoloaikaa jatkaa.

– Koronatilanne on yhä vakava ja ihmisten toimeentulo ja elanto ovat osittain kiinni myös näistä toimista, joita valtio on tehnyt. Tilanteeseen pitää suhtautua vakavasti, ja nyt me tulemme yhdessä katsomaan läpi, miltä osin lainsäädännölle haetaan jatkoa, Marin sanoi.

Marinin mukaan mahdollisessa lakien tai asetusten jatkamisessa pitää edetä ripeästi, koska eduskunta jää istuntotauolle joulukuun puolen välin jälkeen. Keskusteluissa käytiin läpi esimerkiksi sitä, kuinka yrittäjiä, ammatinharjoittajia ja palkansaajia voitaisiin auttaa.

Pääministeri ei kertonut, kuinka paljon lakien jatkaminen maksaisi, mutta hallitus sai siitä arvion.

– Kyllä näillä on hintalappua, mutta tilanne on nyt, mikä se on. Koronatilanne on vakava, ja me emme voi jättää tilannetta huomiotta.

Epidemia on tasaantunut Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi tiistaina hallitukselle tilannekatsauksen koronavirustilanteesta.

Marin kertoi, että epidemia on tasaantunut Suomessa, mutta muutoksia voi tapahtua nopeasti. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa tilanne on pahentunut nopeasti.

Marinin mukaan ei ole varmaa tietoa, kuinka kauan epidemia kestää ja milloin toimiva sekä turvallinen rokote saadaan.

– Meidän pitää toistaiseksi elää epävarmuudessa, sietää epävarmuutta ja tehdä kaikki toimet, että tilanne pysyisi Suomessa mahdollisimman hyvin hallinnassa.

Ennakointi tärkeää

Hallitus kokoontui tiistaina kello 16 Säätytalolle neuvottelemaan koronavirustilanteesta.

Pääministeri Marin kertoi kokoukseen tullessaan, että koronaviruksen torjunnassa on tärkeä toimia ennakoivasti, jottei epidemia pääse pahenemaan Suomessa. Monessa Euroopan maassa on jouduttu ottamaan viime aikoina voimakkaita rajoitustoimia käyttöön, koska virus on päässyt leviämään voimakkaasti.

Marinin mukaan epidemiaan liittyviä kysymyksiä pitää tarkastella monesta eri näkökulmasta. Terveyden lisäksi huomioon tulee ottaa oikeudelliset ja taloudelliset näkökulmat.

– Jos terveys- ja koronavirustilanne pahenevat huomattavasti, sillä on erittäin suuri vaikutus talouteen, kuten olemme nähneet Euroopassa. Siksi kannustan kuntia ottamaan tilanteen vakavasti ja lähtemään riittävän varhaisessa vaiheessa toimiin, Marin sanoi.

Marinin mukaan hallitus ei voi tällä hetkellä johtaa koronavirustilannetta samalla tavalla kuin keväällä valmiuslain voimassa ollessa. Sen takia alueellisten toimien tärkeys korostuu.

Myös matkustusrajoituksia koskeviin kysymyksiin odotetaan uusia ratkaisuja. Koronaviruksen aiheuttamat matkustusrajoitukset ovat pääministerin mukaan vaikeita kysymyksiä muun muassa oikeudellisesta näkökulmasta.

Sen takia niiden valmistelu on kestänyt pitkään. Hän kertoi, että tällä viikolla asiassa pitäisi päästä eteenpäin.

Marin korosti verotietojen avoimuuden tärkeyttä

Marin otti kantaa Verohallinnon päätökseen, jonka mukaan yli 100 000 euroa ansaitsevat voivat pyytää tulo- ja verotietojensa poistamista medialle toimitettavalta listalta. Tänä vuonna yli 4 000 henkilön tiedot oli poistettu listalta.

Marinin mielestä verotietojen pitäisi olla avoimia.

– Tämä on yhteiskuntamme yksi perusperiaatteista ja kivijaloista, että tiedot ovat avoimia ja voi katsoa, miten vero- ja varallisuuserot kehittyvät Suomessa.

Marin pitää Verohallinnon päätöstä "valitettavana" ja hänen mielestään verotiedot pitäisi olla avoimesti tiedotusvälineiden saatavilla.

Kuopio siirtyi kiihtymisvaiheeseen

Tiistaina THL raportoi 237 uudesta koronavirustartunnasta Suomessa. Sairaalahoidossa on 70 ihmistä, joista 13 on tehohoidossa.

Kahden viime viikon aikana Suomessa on todettu 2 788 tartuntaa, mikä on 132 vähemmän kuin edellisen kahden viikon aikana. Epidemian kiihtymisvaiheessa ovat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit ja Ahvenanmaa. Leviämisvaiheessa on Vaasan sairaanhoitopiiri.

Kuopion yliopistollinen sairaala tiedotti tiistaina, että epidemia on siirtynyt perustasolta kiihtymisvaiheeseen Kuopiossa ja Siilinjärvellä.

Juttua päivitetty 3.11. kello 20.46.