Ruoka: Näin Oulussa saa jou­lu­pöy­tään mah­dol­li­sim­man eet­tis­tä lihaa

Jääkiekko: Roope Kois­ti­nen on mat­kal­la en­sim­mäi­sek­si ou­lu­lai­sek­si NHL-val­men­ta­jak­si

Koulukone: Lai­toim­me 45 Oulun koulua jär­jes­tyk­seen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Salman Rush­dien osak­seen saama viha ha­vain­nol­lis­taa, mil­lai­nen ongelma fun­da­men­ta­lis­ti­nen us­kon­tul­kin­ta on mo­ni­ar­voi­ses­sa ny­ky-yh­teis­kun­nas­sa

Vuonna 1989 Iranin tuolloinen hengellinen tyranni langetti jumalanpilkasta kuolemantuomion kirjailija Salman Rushdielle tämän romaanista Saatanalliset säkeet. Pisimmälle kyseisen fatwan toteuttamisessa pääsi eräs hihhuli, joka puukotti Rushdieta viime viikolla. Kirjailija vaikuttaa onneksi toipuvan hyökkäyksestä.

Aiemmin fanaatikkojen väkivallasta ovat saaneet osansa erinäiset Saatanallisten säkeiden kääntäjät, kustantaja ja monet sivulliset.

33 vuoden sammumaton viha romaanin vuoksi havainnollistaa, minkälainen ongelma fundamentalistinen uskontulkinta on nykyaikaisissa, moniarvoisissa ja valtiorakenteeltaan sekulaareissa yhteiskunnissa. Ja on aivan turha mennä kiertelemään sitä seikkaa, että nykyisellään tämä ongelma koskee ennen kaikkea islamia.

Kaunokirjallisen sisällön vuoksi langetettu tappotuomio tuo näkyväksi myös fundamentalistisen, dogmaattisen uskontulkinnan ja kaunokirjallisuuden eron.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.