Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Sa­la­liit­to­teo­rioi­ta vil­je­le­vät hil­jai­set pro­tes­toi­jat il­mes­tyi­vät vaa­li­ti­lai­suuk­sii­n – ou­lu­lai­nen ex-val­ko­haa­la­ri: "En enää tien­nyt, mitä vastaan olemme"

Tutkija: Venäjän intressien edistäminen voi olla tarkoituksellista, sattumaa tai molempia yhtä aikaa.

Valkohaalarit on osa salaliittoteoreettista liikehdintää ja vaihtoehtotoimintaa, jossa aiheutetaan epäluottamusta hallituksia, yrityksiä ja tutkijoita kohtaan, Tapio Nykänen Lapin yliopistosta sanoo.
Valkohaalarit on osa salaliittoteoreettista liikehdintää ja vaihtoehtotoimintaa, jossa aiheutetaan epäluottamusta hallituksia, yrityksiä ja tutkijoita kohtaan, Tapio Nykänen Lapin yliopistosta sanoo.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Valkohaalariset mielenosoittajat maskit kasvoillaan ovat herättäneet hämmennystä vaalitilaisuuksissa ja katukuvassa Oulussa ja muualla maassa.

Toiminnan takana on Sananvapaus ja perusoikeudet Suomi ry, joka keskittyi alkuaan vastustamaan koronarokotteita.

Politiikan ja kansalaisaktivismin tutkija Tapio Nykänen Lapin yliopistosta kuvaa toimintaa osaksi salaliittoteoreettista liikehdintää ja vaihtoehtotoimintaa, jossa aiheutetaan epäluottamusta hallituksia, yrityksiä ja tutkijoita kohtaan.

Liikehdintä on oikeistolaisesti virittynyttä, mutta hajanaista.

Valkohaalarien liike näyttää suhtautuvan kriittisesti paitsi koronarajoituksia ja -rokotuksia kohtaan, myös Natoa, EU:ta, Yhdysvaltoja ja valtamediaa kohtaan.

– Logiikka, että et voi luottaa siihen, mitä auktoriteetit sanovat koronasta, siirretään kaikkiin muihinkin asioihin, kuten sotaan Ukrainassa ja Nato-keskusteluun, Nykänen sanoo.

– Muutkin vastaavat toimijat, kuten Ano Turtiaisen Valta kuuluu kansalle -puolue ja pääkaupungin tunnetut vaihtoehtoaktivistit ovat tehneet juuri niin.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.