Sak­sas­sa alle 60-vuo­tiaat Ast­ra­Ze­ne­cal­la ro­ko­te­tut saavat toisen an­nok­sen eri yhtiön ro­kot­teel­la

Uutistoimisto DPA:n mukaan toinen annos annetaan joko Pfizerin-Biontechin tai Modernan rokotteella.

Saksassa ne alle 60-vuotiaat, jotka ovat saaneet koronarokotteen ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotteena, saavat toisen annoksen eri lääkeyhtiön rokotteella. Asiasta sopivat liittovaltion ja osavaltioiden terveysministerit tiistaina.

Uutistoimisto DPA:n mukaan ministerit sopivat, että toinen annos näissä tapauksissa annetaan joko Pfizer-Biontechin tai Modernan rokotteella.

– Löydetty ratkaisu tarjoaa hyvän suojan, Baijerin terveysministeri Klaus Holetschek sanoi DPA:lle.

Saksan rokotekomissio on suositellut, että Astra Zenecan koronarokotetta annettaisiin vain 60 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille. Syynä suositukselle olivat esiin nousseet veritulppatapaukset.

Euroopan lääkevirasto (EMA) on kertonut, että AstraZenecan koronarokotteen ja tietyntyyppisten veritulppien välillä on havaittu erittäin harvinaisissa tapauksissa yhteys. EMA:n mukaan rokotteen hyödyt ovat edelleen kuitenkin suuremmat kuin siitä mahdollisesti koituvat haitat.

Saksan rokotekomissio on myös suositellut, että toinen rokoteannos annettaisiin 12 viikkoa AstraZenecalla annetusta ensimmäisestä annoksesta.

Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan on sanonut, ettei se voi suositella rokotteen vaihtamista annosten välillä suojaksi covid-19-tautia vastaan, koska vaikutuksista on olemassa liian vähän tietoa.

Puolassa rokotettiin marraskuun lopulla muun muassa armeijan ja poliisin henkilöstöä AstraZenecan rokotteella.
Puolassa rokotettiin marraskuun lopulla muun muassa armeijan ja poliisin henkilöstöä AstraZenecan rokotteella.
Kuva: LESZEK SZYMANSKI

Johnson & Johnsonin koronarokotteen toimitukset Eurooppaan keskeytettiin

Saksan lisäksi myös monet muut maat ovat rajoittaneet AstraZenecan rokotteen käyttöä mahdollisten veritulppayhteyksien vuoksi.

Esimerkiksi Suomessa AstraZenecan rokotetta annetaan tällä hetkellä vain 65 vuotta täyttäneille. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR kokousti tiistaina ja pohti suosituksia Astra Zenecan koronarokotteen käyttämisestä. Ryhmän päätöksistä saadaan mahdollisesti tietoa tänään.

EMA:n mukaan Euroopan talousalueella ja Britanniassa annetuista 34 miljoonasta AstraZeneca -rokotuksesta oli huhtikuun 4. päivään mennessä ilmennyt 222 epätyypillistä veritulppatapausta. Suurin osa tapauksista raportoitiin alle 60-vuotiailla naisilla kahden viikon sisällä rokotuksesta.

Saksassa noin 2,2 miljoonaa alle 60-vuotiasta ihmistä on saanut AstraZenecan rokotteen viime viikkoina, kertoo maan terveysministeriö.

Viimeksi myös yhdysvaltalaisen Johnson & Johnson -lääkeyhtiön rokotteeseen on liitetty veritulppaepäilyjä. Yhdysvaltalaisviranomaiset suosittelivat aiemmin koronarokotteen käytön keskeyttämistä varotoimena rokotteeseen liittyvien veritulppaepäilyjen vuoksi, ja lääkeyhtiö on pysäyttänyt rokotteensa toimitukset Eurooppaan.