Nokia: Oulun len­to­yh­teyk­sien näi­vet­ty­mi­nen huo­let­taa toi­mi­tus­joh­ta­ja Lund­mar­kia

Häirintä: Oulun yli­opis­to aloit­taa sel­vi­tys­työn opis­ke­li­ja­edus­ta­jien koh­te­lus­ta

Live: Seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä Ou­lu­hal­lis­ta suorana tästä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Saksa val­mis­te­lee tähän asti suu­rin­ta ase­pa­ket­tiaan Uk­rai­nal­le, arvo noin 2,7 mil­jar­dia – Mukana tank­ke­ja, ryn­näk­kö­vau­nu­ja ja il­ma­tor­jun­taa

Aseavun tuhdin paketin on määrä sisältää muun muassa 30 Leopard 1 -panssarivaunua ja 200 tiedustelulennokkia.

Berliini/Kiova/Helsinki
Ukrainalaissotilaat kuvattiin saksalaisen Marder-rynnäkköpanssarivaunun kanssa aiemmin tänä vuonna. Saksa on antamassa lisää myös näitä vaunuja Ukrainan armeijalle.
Ukrainalaissotilaat kuvattiin saksalaisen Marder-rynnäkköpanssarivaunun kanssa aiemmin tänä vuonna. Saksa on antamassa lisää myös näitä vaunuja Ukrainan armeijalle.
Kuva: FILIP SINGER

Saksa valmistelee mittavaa 2,7 miljardin euron aseavun pakettia Ukrainalle, ilmoitti Saksan puolustusministeriö lauantaina.

Tämä on Saksan suurin aseapupaketti Ukrainalle sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Lahjoitukseen sisältyy esimerkiksi 30 Leopard 1 -panssarivaunua, 15 ilmatorjuntatykeillä varustettua Gepard-vaunua, Marder-rynnäkköpanssarivaunuja sekä 200 tiedustelulennokkia, kertoo Der Spiegel.

– Me kaikki toivomme Venäjän Ukrainan kansaa vastaan aloittaman kauhean sodan nopeaa loppumista, mutta valitettavasti se ei ole näköpiirissä. Tästä syystä Saksa antaa kaiken avun jonka se voi antaa, niin kauan kuin on tarpeen, kommentoi Saksan puolustusministeri Boris Pistorius.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi matkusti lauantaina vierailulle Roomaan, missä hän tapaa muiden muassa paavi Franciscuksen. Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan Zelenskyi saattaisi olla jatkamassa matkaansa Roomasta Berliiniin.

Saksan viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa Ukrainan presidentin vierailusta Berliiniin.

Suomi antanut raivauspanssarivaunuja

Länsiliittolaiset ovat antaneet Ukrainaan yhä tehokkaampia aseita helmikuun 2022 jälkeen. Toistaiseksi lännestä ei kuitenkaan ole toimitettu maahan Zelenskyin pyytämiä kehittyneitä hävittäjälentokoneita.

Saksa antoi viime vuonna Ukrainalle puolustustarvikeapua kahden miljardin euron arvosta.

Saksa on myös luvannut toimittaa Ukrainalle edistyneempiä Leopard 2 -tankkejaan ja on kouluttanut ukrainalaisia sotilaita niiden käyttöön.

Suomi on sekin antanut Ukrainalle runsaasti erilaista puolustustarvikeapua, johon on sisältynyt useita Leopard 2 -raivauspanssarivaunuja.