Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Saksa kiilaa nyt li­sä­ai­kaa polt­to­moot­to­reil­le, eikä vä­hä­pääs­töi­siä polt­to­ai­nei­ta pi­dä­kään tuupata mark­ki­noil­ta

EU oli työntämässä Euroopan teiltä ulos muut kuin sähköautot – kunnes Saksa päätti asettua vastahankaan. Unionin linjaus oli hätäinen. Olennaista on päästöjen pudotus, ei itse käyttövoima. Mutta kahdella kaistalla ajelussakin voi olla riskinsä.

Viime vuonna uudet henkilöautot tekivät Suomessa kauppansa kehnosti, eikä tästä vuodesta ehkä tule parempaa. Talouteen on hiipinyt uutta epävarmuutta.

Moni myös viivyttää hankintapäätöstä asian mutkikkuuden takia. Pitäisi osata päättää ajokin sopivin käyttövoima. Eri vaihtoehtojen jälleenmyyntiarvotkin askarruttavat. Aiemmin pohdinta tehtiin vain bensiinin ja dieselin väliltä.

Täyssähköautot tekevät nyt tuloaan, mutta niiden hankintahinnat ovat yhä kiusallisen korkeita. Monet myös vieroksuvat sähköajokkeja Suomen kylmien talvien ja pitkien etäisyyksien takia. Polttomoottoreilla ajaa pitempään pysähtymättä.

Liikenne on Euroopassa suuri merkittävä ympäristön saastuttaja.
Liikenne on Euroopassa suuri merkittävä ympäristön saastuttaja.
Kuva: URS FLUEELER

EU:n sisällä kehityksen suunta oli vielä hetki sitten kirkas: sähköautot tulevat, polttomoottorit väistyvät.

Euroopan parlamentti teki viime kuussa autoliikenteen nollapäästöjä koskevan päätöksen, jonka oli käytännössä määrä lopettaa polttomoottorihenkilöautojen myynti EU:ssa vuonna 2035.

Muutaman viikon aikana tilanne on nyt kääntynyt uuteen asentoon. Poikkiteloin komission ja EU-parlamentin linjausta vastaan on asettunutkin Euroopan keskeinen automaa Saksa, joka sai tuekseen muun muassa Tshekin ja Italian.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.