Liikenne: Useat ket­ju­ko­la­rit lait­toi­vat Oulun ja Kem­pe­leen lii­ken­teen se­kai­sin

Mielenterveys: OYSin nuo­ri­so­psy­kiat­rian osas­tol­la toi­vo­taan apua kesällä avat­ta­vas­ta syö­mis­häi­riö­kes­kuk­ses­ta

Luitko jo tämän: Nyt puhuu Kärp­pien pu­heen­joh­ta­ja Heikki Kont­sas, mutta hen­ki­lös­tö­vaih­dok­sis­ta hän vai­ke­nee

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Säh­kö­pot­ku­lau­toi­hin liit­ty­vät va­hin­got hui­mas­sa kas­vus­sa – ­ta­pa­tur­mat, var­kau­det ja rik­kou­tu­mi­set näkyvät ti­las­tois­sa

Sähköpotkulautoihin liittyvät vahingot ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna merkittävästi. Kuvassa Lime-merkkisiä vuokrattavia sähköpotkulautoja.
Sähköpotkulautoihin liittyvät vahingot ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna merkittävästi. Kuvassa Lime-merkkisiä vuokrattavia sähköpotkulautoja.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Sähköpotkulautoihin liittyvät vahingot ovat hurjassa kasvussa, käy ilmi vakuutusyhtiö Ifin vahinkotilastoista.

Sähköpotkulautojen rikkoutumis- ja varkausvahingot kasvoivat tämän vuoden tammi–heinäkuussa noin 90 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Toukokuussa kasvua viime vuoteen verrattuna oli lähes 300 prosenttia.

Kaksi kolmasosaa vahingoista on varkausvahinkoja ja loput erilaisia rikkoutumisvahinkoja. Yleinen sähköpotkulaudan rikkoutumisen syy on kaatuminen.

Kaatumisen yhteydessä menee usein rikki muutakin omaisuutta, kuten puhelin tai silmälasit. Keskimääräinen korvaussumma sähköpotkulautavahingoissa on noin 400–500 euroa. Sähköpotkulautoja varastetaan sekä kotoa että julkisilta paikoilta.

Myös sähköpotkulaudalla sattuvat tapaturmat ovat lisääntyneet viime vuosina. Kuljettajan ollessa humalassa sattuu vakavia tapaturmia.

– Joka viides vahingoittuneista loukkaa useita kehonosia. Yleisimmin vahingoittuvat pää, kasvot, hampaat ja solisluu, kertoo Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Mirva Vahvelainen tiedotteessa.

Vammat vaativat lähes poikkeuksetta akuuttia hoitoa, joten ensihoito toteutetaan useimmiten julkisella sektorilla. Ifin tilastojen mukaan keskimääräinen korvaus sähköpotkulautatapaturmasta on 1800 euroa. Kulut nousevat korkeiksi, jos rikkoutuneita tai menetettyjä hampaita joudutaan uusimaan.

Miehille sattuu humalassa tapahtuvista sähköpotkulautatapaturmista 65 prosenttia.