Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ruotsin hal­li­tus: Te­le­vies­tin­tä­kaa­pe­li Virosta Ruot­siin vau­rioi­tu­nut, syy tun­te­ma­ton

Tukholma
Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva tutki Balticconnector-kaasuputken vaurioita vuotokohdan lähettyvillä tiistaina 10. lokakuuta.
Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva tutki Balticconnector-kaasuputken vaurioita vuotokohdan lähettyvillä tiistaina 10. lokakuuta.
Kuva: Rajavartiolaitos

Virosta Ruotsiin johtava merenalainen teleliikennekaapeli on vaurioitunut toistaiseksi tuntemattomasta syystä, kertoo Ruotsin hallitus. Kaapeli ei ole kokonaan poikki, ja sitä voi edelleen osittain käyttää.

– Viime päivinä on saatu tietoa, joka viittaa siihen, että teleliikennekaapelissa Viron ja Ruotsin välillä on vaurioita, sanoi siviilipuolustusministeri Carl-Oskar Bohlin tiedotustilaisuudessa.

– Emme voi tällä hetkellä arvioida, mikä vaurion on aiheuttanut.

Puolustusministeri Pål Jonsonin mukaan vaurioitunut osuus ei sijaitse Ruotsin aluevesillä.

Bohlinin mukaan nyt havaituilla vaurioilla on läheinen ajallinen ja maantieteellinen yhteys Viron ja Suomen välillä aiemmin havaittuihin kaasuputken ja teleliikennekaapelin vaurioitumiseen.

Ruotsalaisviranomaiset tekevät Bohlinin mukaan läheistä yhteistyötä Suomen ja Viron viranomaisten kanssa.

KRP: Yhä useita tutkintalinjoja

Suomen ja Viron välisessä Balticconnector-kaasuputkessa havaittiin vuoto runsas viikko sitten. Lisäksi maiden välisessä tietoliikennekaapelissa havaittiin vaurio.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi maanantaina jatkaneensa kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vaurioitumiseen johtaneiden tapahtumien tutkintaa viikonlopun aikana. Tutkintalinjoja on yhä useita, ja niitä edistetään rinta rinnan, KRP kertoi.

Yhtenä tutkintalinjana poliisi on selvittänyt tapahtuma-aikaan paikalla olleet alukset ja tutkii niiden toimintaa alueella.

KRP kertoi viime viikolla, että kaasuputken vuotokohdan lähistöllä merenpohjassa on havaittu ulkoisia jälkiä. Tuolloin tutkinnan yleisjohtaja, rikosylikomisario Risto Lohi sanoi, että kaasuputken vaurion näyttää aiheuttaneen mekaaninen voima, ei räjähdys. KRP on tutkinut tapausta törkeänä tuhotyönä.