Pääkirjoitus: "Kolmen päivän so­das­ta" Uk­rai­nas­ta voi tulla jopa vuosien mit­tai­nen, koska raa­ka­lais­mais­ta hyök­kää­jää ei voi palkita alue­luo­vu­tuk­sil­la

Historia: Näin eteni Oulun tu­hoi­sin kau­pun­ki­pa­lo tasan 200 vuotta sitten

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Ruotsi jul­kis­ti Na­to-myön­tei­syyt­tä huo­ku­van ana­lyy­sin, mutta ei ota vielä kantaa jä­se­nyy­teen

Vasemmisto- ja ympäristöpuolue eivät yhtyneet johtopäätöksiin. Ratkaiseva päivä on ylihuomenna, kun sosiaalidemokraatit paljastavat kantansa jäsenyyteen.

Helsinki/Tukholma
Ruotsin hallituksen turvallisuusselonteko ei varsinaisesti ota kantaa Ruotsin Nato-jäsenyyteen, mutta sen mukaan puolustusliittoon kuuluminen lisäisi Ruotsin turvallisuutta ja nostaisi sodan kynnystä Pohjois-Euroopassa.
Ruotsin hallituksen turvallisuusselonteko ei varsinaisesti ota kantaa Ruotsin Nato-jäsenyyteen, mutta sen mukaan puolustusliittoon kuuluminen lisäisi Ruotsin turvallisuutta ja nostaisi sodan kynnystä Pohjois-Euroopassa.
Kuva: TOMS KALNINS

Ruotsissa hallituksen julkistaman turvallisuuspoliittisen analyysin mukaan Ruotsin liittyminen Natoon lisäisi Ruotsin omaa sekä naapurimaiden turvallisuutta ja nostaisi kynnystä sodalle Pohjois-Euroopassa. Valtiopäiväpuolueiden yhdessä valmistelema analyysi ei kuitenkaan ota suoraan kantaa jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan.

– Tärkein seuraus mahdollisesta jäsenyydestä olisi, että Natossa Ruotsi olisi osa Naton kollektiivista turvallisuutta, ulkoministeri Ann Linde sanoi lehdistötilaisuudessa.

Linde kertoi oman Nato-kantansa olevan jo selvillä, mutta sekä hän että puolustusministeri Peter Hultqvist kertoivat odottavansa kantojensa julkistamisen kanssa vielä sosiaalidemokraattien päätöstä.

Analyysin mukaan muut turvatakuuratkaisut Naton ulkopuolella eivät ole realistisia vaihtoehtoja, joten ne eivät takaisi Ruotsille avun saamista.

Puolustusministeri Hultqvistin mukaan Pohjoismaiden puolustusyhteistyötä kyettäisiin syventämään entisestään, jos kaikki maat olisivat jäseniä Natossa. Hultqvist joutui puolustautumaan syytöksiä vastaan, että analyysin sisältö käytännössä osoittaa Ruotsin aiemman turvallisuuspolitiikan olleet tyhjän päällä.

"Pamfletti Nato-jäsenyyden puolesta"

Analyysiä esitelleessä lehdistötilaisuudessa vedottiin kerta toisensa jälkeen Suomen ilmaisemaan haluun hakea Nato-jäsenyyttä. Linde kertoi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) olleen läsnä turvallisuusanalyysin ensimmäisessä valmistelukokouksessa.

Kahdeksasta valmisteluun osallistuneesta puolueesta kuusi yhtyy analyysin johtopäätöksiin. Nato-jäsenyyttä vastustavat vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue olivat kuitenkin samaa mieltä Venäjän toimintaa ja Euroopan turvallisuustilannetta kuvaavasta analyysistä.

Vasemmistopuolueen edustaja Håkan Svenneling kutsui analyysiä "pamfletiksi" Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta.

– Nato-jäsenyyden kielteisiä vaikutuksia pitää etsiä tekstistä mikroskoopilla, niitä ei ole, Svenneling sanoi.

Ympäristöpuolueen Maria Ferm säesti ja kertoi, että puolue olisi halunnut aikaa perusteellisempaan analyysiin.

Ruotsin Nato-päätöksen kannalta ratkaiseva päivä on sunnuntaina, jolloin hallituspuolue sosiaalidemokraatit kertoo kantansa jäsenyyteen. Hallituksen muodollinen päätös sekä keskustelu valtiopäivillä ovat vuorossa maanantaina.

Suomessa presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoittivat eilen kannattavansa Suomen liittymistä Natoon mahdollisimman pian. Suomen oma turvallisuuspoliittinen ajankohtaisselonteko julkistettiin jo kuukausi sitten.