Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Tilaajille

Ruotsi joutuu va­ro­maan sa­no­jaan Turk­ki-so­pi­muk­sen vuoksi – Odo­tet­tu yh­teis­ym­mär­rys­asia­kir­ja he­rät­tää myös Suo­mes­sa vai­kei­ta ky­sy­myk­siä

Suomi toimii perinteisesti kansainvälisessä politiikassa hillitysti, kun Ruotsissa on pitkä perinne näkyvälle ja äänekkäälle ihmisoikeuspolitiikalle. Koiranleukojen yya-sopimukseksi ristimään Turkki-asiakirjaan vedoten presidentti Erdogan voi yrittää vaimentaa virallisen kritiikin tekemisistään. Suomen laki pysyy silti samana.

Turkin kanssa solmittu yhteisymmärrysasiakirja – humoristisesti "yya" – on paperi, johon Suomi ja Ruotsi voivat vielä törmätä sinä aikana, kun naapurimaiden Nato-jäsenyys on hyväksyttävänä eri Nato-maiden parlamenteissa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pitänee tarkasti silmällä etenkin terrorismikirjauksia. Asiakirjan mukaan "Suomi ja Ruotsi osallistuvat terrorismin vastaiseen taisteluun päättäväisyydellä, noudattaen Naton asiakirjoja ja sääntöjä ja tekevät lisäksi kaikki tarvittavat toimet kansallisen lainsäädännön tiukentamiseksi tässä kysymyksessä".