Joukkoliikenne: Pro­fes­so­ri: Työ­eh­to­so­pi­mus­ta ei tar­vit­se so­vel­taa, jos kul­jet­ta­jat ovat yrit­tä­jän ase­mas­sa

Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Luonto: Kii­min­gis­tä löytyi täysin tun­te­ma­ton sie­ni­la­ji

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Ruoan hinta nousi tam­mi­kuus­sa en­nä­tyk­sel­li­sen paljon, inf­laa­tio kipusi 4,4 pro­sent­tiin – Uk­rai­nan sodan us­ko­taan vai­kut­ta­van hin­toi­hin

Ruoan hinta nousi viime vuoden tammikuusta 3,2 prosenttia, tiedottaa Päivittäistavarakauppa ry. Nousu on ollut näin suurta viimeksi vuonna 2014.

– Kustannusten nousu koko ketjussa, erityisesti alkutuotannossa, on alkanut heijastua selvästi elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien kuluttajahintoihin, kertoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 3,2 prosenttia, alkoholin ja tupakan 3,5 prosenttia. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli tammikuussa 4,4 prosenttia, kun vielä joulukuussa se oli 3,5, prosenttia.

Luodon mukaan asiantuntijat ennakoivat, että Ukrainan sodalla tullee olemaan vaikutuksia ruoan hintaan myös Suomessa.

Suuret supermarketit lisäsivät myyntiä

Jäsenyritysten päivittäistavaroiden myynti nousi 3,8 prosenttia vuoden takaisesta. Eniten myynti kasvoi suurissa supermarkeissa, 5,7 prosenttia. Valintamyymälöiden myynti kasvoi 0,7 prosenttia, pienmyymälöissä myynti puolestaan laski 4,1 prosenttia.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi tammikuussa 0,5 prosenttia. Eniten kasvoi elintarvikkeiden myynti, 2,9 prosenttia. Pukeutumisen tuoteryhmän myynti laski samaan aikaan 17 prosenttia. Kaikkiaan käyttötavaroiden myynti  laski yhteensä 5,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tavaratalo- ja hypermarket ketjuihin lasketaan K-Citymarket, Prisma, Sokos, Tokmanni, Minimani ja Stockmann.