Vanhat kuvat : Näin teol­li­suus tuli Rus­koon, myös kaa­to­pai­kan alue ke­hit­ty­nyt val­ta­vas­ti

Luitko jo tämän? : Maan­tiel­lä liikkuu en­nä­tyk­sel­li­sen paljon käyt­tö­kiel­los­sa olevia autoja

Kolumni: Itämeri on Suomen elä­män­lan­ka, jonka häi­riöi­hin on nyt vii­sas­ta va­rau­tua

Rans­kas­sa po­lii­sit mars­si­vat pro­tes­tik­si hal­li­tuk­sel­le – he kokevat jou­tu­neen­sa syn­ti­pu­kik­si ra­sis­min vas­tais­ten mie­len­osoi­tus­ten vuoksi

Poliiseja marssi protestiksi pitkin Champs Elysees -katua kohti sisäministeriötä Pariisissa perjantaina. Samanlaisia mielenosoituksia oli myöhään torstaina lukuisissa kaupungeissa eri puolilla Ranskaa.


Poliisien ammattiliitot osoittivat mieltä Ranskan hallitusta vastaan Pariisissa perjantaina.
Poliisien ammattiliitot osoittivat mieltä Ranskan hallitusta vastaan Pariisissa perjantaina.
Kuva: YOAN VALAT

Poliiseja marssi protestiksi pitkin Champs Elysees -katua kohti sisäministeriötä Pariisissa perjantaina.

Samanlaisia mielenosoituksia oli myöhään torstaina lukuisissa kaupungeissa eri puolilla Ranskaa.

Poliisit syyttävät Ranskan hallitusta lainvalvojien asettamista syntipukiksi, kun julkisuudessa on kasvanut viha etnistä syrjintää kohtaan.

Protesteja on ollut senkin jälkeen, kun sisäministeri Christophe Castaner tapasi poliisien ammattiliittojen edustajia ja pyrki lievittämään tyytymättömyyttä.

Pariisin lähiössä Bobignyssä poliisit asettuivat myöhään torstaina poliisiaseman ulkopuolelle ja laskivat käsiraudat maahan.

Lyonissa poliisit pysäköivät autonsa kaupungin keskusaukiolle Place Bellecourille ja vilkuttivat sinisiä hälytysvaloja.

Poliisiliitot syyttävät presidentti Emmanuel Macronia ja hänen hallitustaan kunnioituksen puutteesta.

Castaner sanoi maanantaina, että lainvalvojilta edellytetään "nollatoleranssia" rasismille.

Castaner myös kielsi kuristusotteen käytön pidätystilanteissa.

– Ammattikunnan edustajat eivät kestä enää, Fabien Vanhemelryck poliisien valtakunnallisesta liitosta sanoi perjantaina toimittajille, kun mielenosoittajat saapuivat sisäministeriön porteille.

– Meitä täytyy suojella, kunnioittaa, tukea. Poliisit eivät ole koskaan lain yläpuolella, mutta heitä ei pitäisi koskaan jättää lain alapuolelle, Vanhemelryck kommentoi.

Kulkueeseen liittyi ammattiliiton vuokraamia ajoneuvoja, joihin ripustetuissa julisteissa luki: "Ei poliisia, ei rauhaa". Toiseen julisteeseen oli kuvattu virkatehtävissä loukkaantuneiden poliisien vammoja saatesanoilla: "Kuka päihittää kenet?"

Suuri rasismin vastainen mielenosoitus Pariisissa

Amerikkalaisen George Floydin kuolema poliisin käsissä on johtanut jättimäisiin mielenosoituksiin eri puolilla Yhdysvaltoja ja maailmaa.

Valkoinen poliisi painoi polvellaan Floydia, 46, niskasta lähes yhdeksän minuutin ajan Minneapolisissa 25. toukokuuta.

Surma on herättänyt paljon tunteita myös Ranskassa, etenkin vähäosaisimmissa kaupunkilähiöissä.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lähiöissä poliisia syytetään brutaalista ja rasistisesta kohtelusta etenkin maahanmuuttajataustaisia kohtaan.

Vanhemelryck sanoi perjantaina, että ranskalaisia tyynnytellään poliisien kustannuksella. Hän sanoi, että poliisiliitot kehottivat sisäministeri Castaneria "lopettamaan yhteiskuntarauhan ostamisen".

Parisiin on suunnitteilla suuri rasismin vastainen mielenosoitus lauantaina. Poliisi on kehottanut ravintoloita, kauppoja ja liikkeitä kaupungin kalliilla alueilla sulkemaan ovensa ja laudoittamaan ikkunansa levottomuuksien varalta.