Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Ran­kas­sa ja avar­ta­vas­sa ra­dio­do­ku­ment­ti­sar­jas­sa ääneen pää­se­vät huos­taan otetut nuoret

Äärimmäisen tärkeässä ja ajankohtaisessa ohjelmasarjassa kuullaan sekä huostaan otettujen että yksiköissä työskennelleiden kertomuksia.
Äärimmäisen tärkeässä ja ajankohtaisessa ohjelmasarjassa kuullaan sekä huostaan otettujen että yksiköissä työskennelleiden kertomuksia.
Kuva: Visa Koiso-Kanttila

Huostassa


"Punahilkka" joutui lastenkotoiin 13-vuotiaana. Siellä hän tutustui huumeisiin. Radiodokumentti on rankkaa kuunneltavaa.

Pahasti oireilevia nuoria viedään laitoksesta toiseen. "Sossut vaihtuvat, ketään ei kiinnosta eikä kukaan ei vaivaudu tutustumaan suhun", Punahilkka sanoo.

Äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen ohjelmasarja. Siinä kuullaan sekä huostaan otettujen että yksiköissä työskennelleiden kertomuksia. Jokaista jaksoa seuraa myös keskustelu: ensimmäiseen osallistuvat sarjan ohjaaja Visa Koiso-Kanttila, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian esittelijäneuvos Tapio Räty.

Ei halauksia eikä lohduttamista

Punahilkka näki väkivaltaa ja kiinnipitoja, mielivaltaa ja alistamista. Voimakastahtoinen Punahilkka oli aktiivinen ja teki kanteluita aluehallintovirastoon. Yllätystarkastuksissa nuoret saivat itse äänensä kuuluviin.

Kun Punahilkka täytti 18 ja pääsi vapauteen, maailma kutsui huumeiden huumassa. Nyt hän on 19-vuotias, eikä millään lailla kuivilla, vaikka yrittääkin räpistellä omatoimisesti ylös. Kunnon apua hän ei koe saavansa vieläkään.

Laitosohjaaja Hansu kertoo uransa alkuvaiheen työpaikasta. Tunnollinen untuvikko ei osannut kyseenalaistaa käytäntöjä. Nuoret yritettiin pitää aisoissa kurilla ja pelolla. Työntekijät eivät siellä saaneet halata, lohduttaa tai osoittaa lämpöä.

Nuoret pitivät Hansusta, eikä hänellä ollut ongelmia heidän kanssaan.

Nuorisokodit ovat olleet otsikoissa kaltoin kohteluista, mutta myös nuorten hatkoista ja väkivallanteoista. Nyt saadaan kuulla asiasta niiden suulla, jotka tämän kasvuympäristön parhaiten tuntevat.

Kiinnostavaa, avartavaa ja järkyttävääkin kuunneltavaa.

Areena ja Yle Puhe klo 13.02