Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Raju uk­kos­myrs­ky piis­ka­si tunteja Oulua, vettä tulvi ka­duil­le eri puo­lil­la kau­pun­kia – Salama sytytti talon katon Ri­ta­har­jus­sa, Tal­vi­kan­kaal­la saattoi meloa kadulla

Aiheutuneiden vahinkojen laajuus oli yöllä vielä epäselvä. Ukkosrintama laantui myöhäisillan aikana ja sää poutaantui yöksi. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkoillalle luvassa saattaa olla samantapainen rankka ukkosmyrsky Oulun alueelle.

Tuira tulvi ukkosen tuomien rankkasateiden seurauksena tiistai-iltana.
Tuira tulvi ukkosen tuomien rankkasateiden seurauksena tiistai-iltana.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Tiistaina alkuillasta lähtien Oulun päälle tullut ja tunteja riehunut ukkosmyrsky rajuine sateineen aiheutti paljon vahinkoa ja paikallista tulvimista eri puolilla Oulua.

Kalevan silminnäkijöiltä saamien tietojen ja kuvien perusteella ainakin pohjoisessa alikulussa, Miljoonamontun alueella, Tuirassa, Kaukovainiolla ja Talvikankaalla sadevesi lainehti kaduilla ja aiheutti ongelmia liikenteelle alkuillasta.

Oulun alueella riehuva ukkonen iski jatkuvasti salamoita.
Oulun alueella riehuva ukkonen iski jatkuvasti salamoita.
Kuva: inka

Vettä pääsi myös useiden rakennusten kellareihin eri puolilla, kerrottiin pelastuslaitokselta.

Illalla kello 22 aikaan palokunta hälytettiin sammuttamaan salaman sytyttämää omakotitalon katon paloa Ritaharjun Karhunkierrokselle.

Asukkaat pääsivät poistumaan kaksikerroksisesta talosta eikä kukaan loukkaantunut.

Palo oli yöllä hallinnassa, mutta kattorakenteiden sammutus on aina vaativaa, pelastuslaitokselta kerrottiin. Palokunnan tullessa liekit löivät jo räystäiltä.

Tulliväylällä kulku keskustan suunnasta Kuusamontielle jouduttiin sulkemaan tuntikausiksi tielle nousseen veden takia. Tilanne normalisoitui kello 23 jälkeen.

Pelastuslaitos sai kymmeniä vahingontorjuntatehtäviä pitkin iltaa myrskyn kestäessä. Useat tehtävät olivat kesken yön tullen ja vahinkojen laajuus vielä epäselvää.

"Poikkeuksellinen rajuilma"

Ilmatieteen laitos kertoi myöhään illalla, että kyse on poikkeuksellisen rajusta ja intensiivisestä rajuilmasta. Salamointi on ollut paikallisesti koko kesän voimakkainta.

Katso galleriasta lukijoiden dramaattisia kuvia ukkosmyrskystä.

Päivystävä palomestari Antti-Juhani Ervasti kertoi kello 19.30 aikaan, että useissa kaupungin alikuluissa lainehti sadevettä ja autoja oli jumissa, muun muassa Joutsentiellä.

Osa autoilijoista puski eteenpäin tulvavedessä Tuirassa.
Osa autoilijoista puski eteenpäin tulvavedessä Tuirassa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kello 21 jälkeen Ervasti kertoi, että tehtäviä riitti yhä veden löydettyä tiensä useiden rakennusten kellareihin ja joihinkin Oulun parkkitaloista.

Lukijan kuvaa Kaukovainiolta.
Lukijan kuvaa Kaukovainiolta.
Kuva: Edit Riekki

– Meillä on nyt kymmenen yksikköä töissä eri kohteissa, palomestari kertoi.

Yksi myrskyn alussa kärsineistä rakennuksista oli Ervastin mukaan Tuirassa Valtatiellä, jossa vesi lainehti S-Marketin kohdalla tiellä.

Haukiputaalla salamanisku sytytti alkuillasta yksityisen kiinteistön roskiksen ja aitaa tuleen Asemakyläntiellä, mutta palo saatiin nopeasti sammutettua eikä suurta vahinkoa syntynyt.

Jytinä ja sade jatkuivat yhä kello 22:n aikoihin, mutta kello 22.30 pahin myrsky oli väistynyt.

Oulun päällä oli ukkos- ja saderintama, joka ylsi Liminganlahdelta melkein Pudasjärvelle asti. Rintama liikkui Oulun yli koilliseen,  Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen kertoi tiistai-iltana.

Tiistai-iltana Oulussa pystyi melomaan melkein missä vain. Kuva Talvikankaalta.
Tiistai-iltana Oulussa pystyi melomaan melkein missä vain. Kuva Talvikankaalta.
Kuva: 3552252

Tutkamittauksen perusteella Oulussa tuli arviolta yli 20 millimetriä sadetta tunnissa, joka riittää Tuovisen mukaan nostamaan tulvia kaupunkialueella.

Tuovinen arvioi että sadetta saattoi tulla ainakin saman verran lisää illan mittaan.

Kalajoelta Ranualle ulottuvalla alueella oli illan aikana havaittu toistatuhatta salamaa. Kaikkein rajuinta ukkonen on ollut Siikajoella, missä salamoiden intensiteetti on ollut poikkeuksellisen suurta. Myös Oulussa salamoita on ollut merkittäviä määriä.

– Tämä on kesän kovin ukkosmyrsky Oulussa, Tuovinen sanoo.

Yötä kohti sää on poutaantumassa, mutta:

– Keskiviikkoillalle Oulun seudulle voi hyvin olla tulossa samantyyppistä ja pidempäänkin kestävää ukkosta. Siinä eturintamassa on voimakasta salamointia ja rankkasadetta, joka sitten tasaantuu, Tuovinen kertoo.

16.8. kello 19.38: Uutisen tietoja päivitetty pelastuslaitoksen tiedoilla.

Kello 20.20 ja 20.53 päivitetty Ilmatieteen laitoksen tiedoilla.

Kello 21.24 päivitetty tilannetietoja.

Rankkasateen kerryttämä vesi aiheutti ongelmia liikenteelle alikulussa tiistai-iltana.
Rankkasateen kerryttämä vesi aiheutti ongelmia liikenteelle alikulussa tiistai-iltana.
Kuva: Esa