Luitko jo tämän: Junalla Li­min­gas­ta Ouluun ja ase­mal­ta pyö­räl­lä töihin

Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Pääkirjoitus: Iranin rohkeat naiset tar­vit­se­vat kaiken tuen

Tilaajille

Ra­ja­var­ti­ja ei saa vaatia to­dis­tus­ta puh­taas­ta ko­ro­na­tes­tis­tä, mutta va­rus­ta­mo voi näin tehdä – "En näe ris­ti­rii­taa"

Ennakkotestien vaatiminen maahan pääsemiseksi on jäämässä yritysten vastuulle. Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, ettei se ainakaan tällä hetkellä valmistele lakia, joka mahdollistaisi negatiivisen koronatestituloksen vaatimisen. Käytännössä todistusta kuitenkin vaaditaan useilla reiteillä, koska varustamot ja Finnair edellyttävät sellaista matkustajiltaan. Ministeriö ei näe ristiriitaa siinä, että se, mikä on kiellettyä viranomaisilta, on sallittua liikenteenharjoittajilta. Kokosimme yhteen varustamojen ja Finnairin kokemuksia siitä, miten todistusten vaatiminen on sujunut.

Finnair kertoo törmänneensä yksittäisiin tapauksiin, joissa lennolle olisi yritetty päästä väärennetyllä koronatestitodistuksella.
Finnair kertoo törmänneensä yksittäisiin tapauksiin, joissa lennolle olisi yritetty päästä väärennetyllä koronatestitodistuksella.
Kuva: Mauri Ratilainen

Liikenne- ja viestintäministeriö valmisteli vielä syksyllä lakia, joka olisi mahdollistanut negatiivisen koronatestitodistuksen vaatimisen maahanpääsyn ehtona. Perustuslakivaliokunta kuitenkin löysi esitetystä mallista ongelmia, ja valmistelu siirtyi sosiaali- ja terveysministeriölle.

Tällä kerralla valmistelu törmäsi muun muassa Schengen-säännöstöön, joka takaa vapaan liikkuvuuden siihen sitoutuneiden EU-maiden välillä. Oikeusministeriö arvioi, että ennakkotestitodistuksen vaatiminen muodostaisi kuvan kielletystä sisärajavalvonnasta. Suomi on tosin samaan aikaan jatkanut väliaikaisesti varsinaista sisärajavalvontaa EU-komission huomautuksesta huolimatta.