Ra­ja­val­von­ta pa­lau­te­taan Suomen ja Norjan rajalle – pai­kal­li­set ra­ja­yh­tei­söt voivat kulkea Ruotsin ja Norjan rajan yli

Rajaliikenne on sallittua paikallisten rajayhteisöjen välillä Ruotsin ja Norjan rajoilla. Rajavartijat pysäyttivät Haaparannalta Tornioon tulossa olleita autoja elokuun puolessavälissä.
Rajaliikenne on sallittua paikallisten rajayhteisöjen välillä Ruotsin ja Norjan rajoilla. Rajavartijat pysäyttivät Haaparannalta Tornioon tulossa olleita autoja elokuun puolessavälissä.
Kuva: Nina Susi

Rajavalvonta palautetaan maanantaina Suomen ja Norjan rajalle. Rajavalvonta palautetaan hallituksen 20. elokuuta tekemän päätöksen mukaisestai. 

Jatkossa Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välinen liikenne sallitaan paikallisten rajayhteisöjen välillä. Sisärajavalvonnan aikana Suomen ja Ruotsin välisen rajan voi ylittää Tornion, Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Karesuvannon rajanylityspaikkojen kautta. Suomen ja Norjan välisen rajan voi ylittää Kilpisjärven, Karigasniemen, Kivilompolon, Nuorgamin, Näätämön ja Utsjoen rajanylityspaikkojen kautta. 

Rajan ylittäjiltä vaaditaan normaalit matkustusasiakirjat ja henkilöllisyystodistus. Lapin rajavartiolaitoksen mukaan rajan ylittäjän pitäisi lähtökohtaisesti pystyä osoittamaan asiakirjalla kuuluvansa asuinpaikkansa perusteella paikalliseen rajayhteisöön. Rajavartiolaitoksen mukaan rajavartijat voivat varmistuakseen esittää tarvittaessa tarkentavia kysymyksiä. 

Paikallisiin rajayhteisöihin kuuluviksi katsotaan Suomen ja Ruotsin rajalla tietyillä alueilla asuvat henkilöt. Alue kattaa Suomen puolella valtatie 21:n läheisyydessä asuvat henkilöt Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Karesuvannon alueella. Ruotsin puolella yhteisöön katsotaan kuuluvaksi tien 99 läheisyydessä asuvat henkilöt Övertorneån, Pellon, Pajalan, Muodoslompolon ja Karesuoandon alueella. Alueisiin lasketaan mukaan myös kyseisten teiden ja valtakunnanrajan välinen alue. 

Rajayhteisöön kuuluvat myös Kilpisjärven ja Karesuoandon välillä rajan läheisyydessä asuvat henkilöt liikkuessaan rajanylityspaikan kautta. 

Suomen ja Norjan välisellä rajalla paikallisiksi rajayhteisöiksi katsotaan Kilpisjärveltä Norjan puolelle Skibotniin valtatien 21 läheisyydessä asuvat henkilöt. Mukaan lasketaan myös Kilpisjärven ja Skibotnin taajamat. Hetta-Kautokeino -alueella Suomen puolella mukaan kuuluvat Hetan taajaman lisäksi tien 93 läheisyydessä asuvat ja Norjan puolella tien E45 läheisyydessä asuvat henkilöt aina Kautokeinoon saakka. 

Inari-Karasjok -alueella mukaan lasketaan Suomen puolelta Angelista tien 9704 läheisyydessä ja Angelin taajamassa asuvat henkilöt ja Norjan puolella alueella rajan läheisyydessä asuvat henkilöt. 

Utsjoki–Karasjok ja Tana -alueella Suomen puolella Karigasniemeltä tien 92 ja Norjan puolella tien 92 läheisyydessä asuvat henkilöt Kaarasjoelle saakka. Suomen puolella alueella yhteisöön lasketaan myös Karigasniemeltä Nuorgamiin saakka tien 970 läheisyydessä asuvat ja Norjan puolelta tien E6 läheisyydessä asuvat Tanan ja Varangebotniin saakka.  

Lisäksi Inari Sør-Varanger -alueella mukaan lasketaan Suomen puolella Sevettijärveltä Näätämöön tien 971 läheisyydessä ja Norjan puolella tien 893 läheisyydessä Neideniin saakka asuvat.