Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Putin de­mo­ni­soi lähes kak­si­tun­ti­ses­sa pu­hees­saan länttä ja sanoi Venäjän kes­keyt­tä­vän osal­lis­tu­mi­sen ydin­ase­val­von­ta­so­pi­muk­seen

Venäjän presidentti Vladimir Putin toisteli kansakunnan tila -puheessaan perusteitaan suurhyökkäykselle Ukrainaan ja vakuutteli, että taloudella menee hyvin.

Moskova/Helsinki
Venäjän presidentti Vladimir Putin piti hänen vuosittaisen puheensa Moskovassa tiistaina.
Venäjän presidentti Vladimir Putin piti hänen vuosittaisen puheensa Moskovassa tiistaina.
Kuva: SERGEY SAVASTYANOV / SPUTNIK / K

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertasi kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan omaa versiotaan Ukrainan hyökkäyssodan perusteista. Venäjän saavutusten osalta Putin kehui erityisesti maan taloustilannetta haastavissa oloissa.

Pitkä puhe kesti noin tunnin ja 45 minuuttia. Sen aluksi Putin toisteli perusteitaan Ukrainaan kohdistuvalle hyökkäyssodalle, jota hän nimittää sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi.

Putin syytti Ukrainaa sortotoimista Itä-Ukrainan Donbassissa ja väitti Venäjän tehneen kaikkensa tilanteen ratkaisemiseksi rauhanomaisesti. Putinin väitteen mukaan Venäjä ei aloittanut sotaa, vaan käytti voimaa lopettaakseen sen.

Tutuksi käyneessä retoriikassaan Putin maalasi puheessaan viholliseksi ei niinkään Ukrainaa, vaan länttä laajemmin. Putin paitsi syytti länttä Ukrainan konfliktin eskaloimisesta, myös demonisoi länsimaita väittämällä muun muassa, että pedofilia on lännessä hyväksyttyä.

USA:n ja Venäjän välinen ydinasevalvontasopimus keskeytyy

Venäjä keskeyttää osallistumisensa Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen Uusi Start -ydinasevalvontasopimukseen, Putin sanoi puheessaan.

Putinin mukaan kyse ei ole sopimuksesta vetäytymisestä, vaan sen keskeyttämisestä.

Venäjä lakkautti sopimuksessa sovitut asetarkastukset elokuussa ja ilmoitti syyksi sen, että Yhdysvallat olisi estänyt venäläistarkastajien toimintaa.

Maiden väliset neuvottelut tarkastusten jatkamisesta oli määrä käydä viime marraskuussa, mutta Venäjä lykkäsi neuvotteluja.

Uusi Start on ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

Yhdysvallat harmissaan Venäjän päätöksestä

Yhdysvaltain mukaan Venäjän päätös keskeyttää osallistuminen maiden väliseen Uusi Start -ydinasevalvontasopimukseen on erittäin valitettava ja vastuuton. Ulkoministeri Antony Blinken kuitenkin sanoi Yhdysvaltain olevan halukas keskustelemaan asiasta.

– Me olemme edelleen valmiina keskustelemaan strategisten aseiden rajoittamisesta Venäjän kanssa koska tahansa riippumatta siitä, mitä maailmassa tai suhteissamme tapahtuu, Blinken sanoi Ateenassa tiistaina.

Yhdysvallat seuraa hänen mukaansa tarkasti, mitä Venäjä tosiasiallisesti tekee.

EU:n ulkosuhteiden korkean edustajan Josep Borrellin mukaan Venäjän ilmoitus keskeytyksestä on jälleen osoitus siitä, että Venäjä on murskaamassa turvallisuusjärjestelmää, joka luotiin kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan kehotti Venäjää harkitsemaan uudestaan ydinaseiden valvontasopimusta koskevaa päätöstään. Stoltenbergin mukaan Venäjä on viime vuosina rikkonut keskeisiä asevalvontasopimuksia ja lähtenyt pois niistä.

Putin väitti Venäjään laittomasti liitettyjen alueiden päättäneen itse

Putin piti puheensa päivälleen vuosi sen jälkeen, kun hän tunnusti Ukrainaan kuuluvien Luhanskin ja Donetskin separatistialueiden itsenäisyyden.

Syksyllä Venäjä liitti yksipuolisesti ja laittomasti itseensä paitsi Donetskin ja Luhanskin myös Hersonin ja Zaporizhzhjan alueet niillä järjestettyjen valekansanäänestysten jälkeen.

Putin suuntasi puheessaan viestin näiden alueiden asukkaille väittäen heidän päättäneen itse tulevaisuudestaan. Putinin mukaan alueiden asukkaat olisivat tehneet itse valinnan olla yhdessä Venäjän kanssa.

Putinin puhetta seurasi noin 1200 ihmistä. Mukana oli Venäjän johdon lisäkdi muun muassa parlamentin jäseniä, alueiden kuvernöörejä sekä oikeuslaitoksen väkeä.
Putinin puhetta seurasi noin 1200 ihmistä. Mukana oli Venäjän johdon lisäkdi muun muassa parlamentin jäseniä, alueiden kuvernöörejä sekä oikeuslaitoksen väkeä.
Kuva: MAXIM BLINOV / SPUTNIK / KREMLIN

Putin vakuutti Venäjän talouden kestävän

Presidentti vakuutteli puheessaan, että lännen pakotteet eivät ole vahingoittaneet Venäjän taloutta, eivätkä pysty siihen vastaisuudessakaan. Putinin mukaan länsi on vahingoittanut pakotteilla vain itseään.

Putin hehkutti muun muassa Venäjän maatalouden satoa ja alhaisia työttömyyslukuja.

Puheen aikana Putin ehti käymään läpi lisäksi muun muassa infrastruktuuria, koulutusta ja lapsiperheiden tukemista.

Putin piti puheensa Moskovassa Venäjän parlamentille ja kutsuvieraille. Yleisössä olivat muun muassa puolustusministeri Sergei Shoigu, ulkoministeri Sergei Lavrov, entinen presidentti Dmitri Medvedev ja Venäjän keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina.

Yleisö puhkesi taputuksiin useaan kertaan puheen aikana. Puheen päätteeksi yleisö nousi ylös laulamaan Venäjän kansallishymnin.