Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Savola Leo­pard-vau­nu­jen lä­het­tä­mi­ses­tä: Suomi on yh­teis­työs­sä mukana, panos ei voi olla kovin mittava

Puolustusministeri ei avannut, lähettääkö Suomi Leopard-vaunuja Ukrainaan vai tukeeko se Leopard-hanketta muilla tavoilla.

Suomi on mukana länsimaisessa yhteistyössä, joka koskee Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen lähettämistä Ukrainaan.

Asiasta kertoi puolustusministeri Mikko Savola (kesk.). Savola ei mennyt tarkempiin yksityiskohtiin siitä, lähettääkö Suomi omia Leopard-vaunujaan vai osallistutaanko apuun muilla tavoin.

– Suomen panos ei voi olla kovin iso tai mittava Euroopan jännitteisen turvallisuustilanteen vuoksi. Emme voi tinkiä omasta puolustuksestamme, Savola sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Hän ei myöskään kommentoinut sitä, milloin Suomi päättää omasta osallistumisestaan.

– En voi kertoa tarkka aikataulua tässä vaiheessa, mutta Puolustusvoimat lähtee omalta osaltaan asiaa valmistelemaan.

Saksan hallitus kertoi keskiviikkona lähettävänsä 14 kappaletta Leopard 2 -vaunuja Ukrainaan ja antavansa luvan myös muille maille toimittaa saksalaisvalmisteisia panssarivaunuja. Savolan mukaan Saksan päätös on merkittävä ja sen myötä Euroopan maat voivat tukea Ukrainaa aiempaa voimakkaammin.

Uusi apupaketti viimeistään helmikuussa

Vaunujen lähettäminen vaatii esimerkiksi myös huolto-, kunnossapito- ja koulutustoimintaa. Eri maat keskustelevat siitä, minkälainen yhteistyö olisi mahdollista.

– Puolustusvoimien pitää käytännössä asevoimien komentajatasolla keskustella siitä, mitä ja kuinka paljon ja mistä, jotta tämä kokonaisuus sitten muodostuu. Kun keskustelu on käyty, voimme tehdä päätökset meidän omasta tavastamme.

Suomi on lähettänyt 12 aseapuerää Ukrainalle viimeisen vuoden aikana. Merkittävin on yli 400 miljoonan euron apupaketti, josta päätettiin viime viikolla. Savolan mukaan seuraava tukipaketti Ukrainalle tulee jo hänen ministerikautensa aikana eli käytännössä helmikuun loppuun mennessä.

Häkkänen: Armeija valmistautunut

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkäsen (kok.) mukaan Saksan päätös tulee todennäköisesti olemaan yksi ratkaisevimmista päätöksistä lännen aseavussa Ukrainalle.

– Tämä tarkoittaa, että Ukraina tulee saamaan tämän vuoden aikana toimintakykyiset taistelupanssarivaunujoukot, joilla se pystyy maasodankäynnissä menestymään Itä-Ukrainassa, Häkkänen kommentoi toimittajille Savolan infon jälkeen.

Häkkänen sanoi odottavansa päätöksiä viikoissa. Hän piti selvänä, että Puolustusvoimat on jo pohtinut Suomen osallistumista omalta osaltaan.

– Varmasti ovat miettineet Puolustusvoimissa, minkälaisia eri vaihtoehtoja on ja miten se pystytään toteuttamaan olemassa olevilla resursseilla.

Häkkäsen mukaan tarvittaisiin pari- kolmesataa vaunua, jotta Ukraina saisi kasattua riittävän tulivoiman maasodankäyntiin.

Juttua muokattu kauttaaltaan kello 17.43.