Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Koti: Vauva pani ou­lu­lai­sen Kar­ja­lan perheen huo­ne­jär­jes­tyk­sen uusiksi

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Puola kertoo ha­jot­ta­neen­sa Ve­nä­jäl­le tie­dus­te­lu­tie­toa Uk­rai­naan suun­nan­neis­ta so­ta­tar­vi­ke­toi­mi­tuk­sis­ta ke­rän­neen va­koo­ja­rin­gin

Sisäministerin mukaan epäillyt olivat myös valmistelleet sabotaasitoimia, joilla oli ollut tarkoitus halvaannuttaa sotilasavun toimittaminen.

Sisäministeri Mariusz Kaminski piti tiedotustilaisuuden venäläisvakoojien kiinniotosta torstaina Varsovassa.
Sisäministeri Mariusz Kaminski piti tiedotustilaisuuden venäläisvakoojien kiinniotosta torstaina Varsovassa.
Kuva: Piotr Nowak

Puolan vastatiedustelu on hajottanut venäläisen vakoojaringin, joka oli kerännyt tietoa Ukrainaan suunnanneista sotatarviketoimituksista, Puolan sisäministeri sanoi torstaina.

Sisäministeri Mariusz Kaminskin mukaan vastatiedustelu on ottanut kiinni kaikkiaan yhdeksän ihmistä.

– Epäillyt olivat suorittaneet vakoilutoimintaa Puolaa vastaan ja valmistelleet sabotaasitoimia Venäjän tiedustelupalveluiden puolesta, Kaminski sanoi.

Epäillyistä kuutta on syytetty alustavasti vakoilusta ja järjestäytyneeseen rikollisryhmään osallistumisesta. Kolmea muuta kerrotaan vielä kuulusteltavan. Kaminskin mukaan epäillyt ovat ulkomaalaisia Puolan itärajan takaa.

Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak kertoi vakoojaringin hajottamisesta jo aiemmin, mutta ei mennyt juuri yksityiskohtiin. Hän sanoi kuitenkin, että vastatiedustelu oli onnistunut hajottamaan ringin verkoston kokonaisuudessaan.

– Uhka oli todellinen, Blaszczak sanoi.

Tehtävänä myös Puolan ja Ukrainan välien horjuttaminen

Sisäministeri Kaminskin mukaan ryhmän tehtävänä oli ollut Ukrainaan suuntaavien asekuljetusten tiedustelu, valvonta ja dokumentointi.

– Epäillyt olivat myös valmistelleet sabotaasitoimia, joilla oli ollut tarkoitus halvaannuttaa sotatarvikkeiden, aseiden ja Ukrainan avustusten toimittaminen, hän lisäsi.

Vastatiedusteluviranomaiset olivat takavarikoineet elektronisia tarvikkeita sekä GPS-lähettimiä, joita oli ollut määrä asentaa avustuksia Ukrainalle kuljettaviin juniin.

Kaminskin mukaan ryhmä oli määrätty myös toteuttamaan propagandatoimintaa Puolan ja Ukrainan välien horjuttamiseksi sekä sotilasliitto Naton vastaisten näkemysten lietsomiseksi.

Puolalla on sisäministerin mukaan todisteita siitä, että ryhmän jäsenet olivat saaneet säännöllisesti maksuja Venäjän tiedustelupalveluilta.

Piilokamerat sysäsivät operaation liikkeelle

Vakoojaringistä kertoi jo keskiviikkona puolalainen RMF-radiokanava nimettömänä pysytelleiden lähteiden pohjalta. RMF:n mukaan epäillyt saatiin kiinni, kun tärkeiden junaratojen varsilta ja risteyksistä löytyi kymmeniä piilokameroita, jotka nauhoittivat ja välittivät tietoa liikenteestä.

Valtaosa löydettiin maan kaakkoisosaan johtavilta rautatieosuuksilta. Kameroita löytyi muun muassa läheltä lentokenttää, joka on yksi tärkeimmistä Ukrainaan suuntautuvien länsimaisten aseiden ja ammusten kuljetuspisteistä.

Viranomaiset ovat nyt korkeassa valmiustilassa, ja rautateiden ja strategisen infrastruktuurin turvallisuutta on vahvistettu, RMF kertoi.

Puola on tukenut Ukrainaa merkittävästi Venäjän aloittaman laajamittaisen hyökkäyssodan jälkeen. Maa on vastaanottanut yli 1,5 miljoonaa ukrainalaista pakolaista ja toimittanut Ukrainalle sotilasapua, kuten taistelupanssarivaunuja.