Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Puhetta port­ti­kiel­los­ta pe­las­tuk­seen – ou­lu­lai­nen Aaron Putula antaa tuo­rees­sa pod­cas­tis­saan äänen us­kon­nos­ta eron­neil­le

Oulu
Aaron Putula teki podcastin uskonnoista eroamisesta. Putulalla on aiheesta omakohtaista kokemusta.
Aaron Putula teki podcastin uskonnoista eroamisesta. Putulalla on aiheesta omakohtaista kokemusta.
Kuva: Ellen-Maarit Juuso

– Uskonnosta eroaminen on aivan valtavan iso asia ihmisen elämässä ja siitä ei mielestäni puhuta lähellekään riittävästi, sanoo oululainen Aaron Putula, 22.

Vanhoillislestadiolaisessa perheessä Pudasjärvellä varttuneella Putulalla on aiheesta omakohtaista kokemusta. Hän erosi lestadiolaisuudesta täysi-ikäistyttyään neljä vuotta sitten ja evankelisluterilaisesta kirkosta vuosi sitten.

– Olin prosessoinut ja kipuillut eroa hiljaa mielessäni vuosien ajan.

Putula kertoo tienneensä jo varhain yläasteella, ettei hän ole hetero. Ristiriita oman identiteetin ja uskonyhteisön näkemyksen välillä oli suuri, ja sen aiheuttama ahdistus kasvoi kasvamistaan nuoren miehen sisällä.

– Muistan kuinka rippikoululeirillä eräänä iltana kokoonnuttiin puhumaan siitä, kuinka homot hyväksytään, mutta homoseksuaalisia tekoja ei. Silloin tiesin, että minun paikkani ei ole siinä yhteisössä.

Kului kuitenkin vielä vuosia, ennen kuin Putula uskalsi kertoa asiasta vanhemmilleen.

– Se oli elämäni pelottavin hetki ja totta kai suuri shokki vanhemmilleni.

Putula kertoo käväisseensä hetkellisesti ”syvissä vesissä”.

– Olen edelleen vähän rikki. Koen kuitenkin, että ulostulosta käynnistyi nousukausi elämässäni. On helppoa olla, kun on rohjennut puhua asioista avoimesti.

Haastava ja terapeuttinen projekti

Nyt Aaron Putula haluaa antaa äänen myös muille uskonnoista eronneille.

Oulun ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta journalismia opiskeleva Putula julkaisi vastikään osana opinnäytetyötään Porttikielto pelastukseen -podcastin, jossa hän haastattelee eri uskonnoista eronneita.

Viidestä Spotifyssä julkaistusta jaksosta viimeinen julkaistiin jouluaattona.

Putula haastattelee podcastissaan vanhoillislestadiolaisuudesta, jehovalaisuudesta, helluntalaisuudesta, karismaattisista liikkeistä sekä evankelisluterilaisesta uskosta eronneita.

– Aihe on erittäin herkkä eikä haastateltavien löytäminen ollut helppoa, Putula kertoo.

Lopulta haastateltavat löytyivät sosiaalisen median kautta.

– Halusin luoda turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin puhua, joten esihaastattelin jokaisen ennen varsinaisia nauhoituksia. Tässä sai haastaa itseään journalistina toden teolla.

Putula sanoo jokaisen tarinan olevan omanlaisensa, mutta yhtäläisyyksiäkin niistä löytyy.

– Lähes jokainen haastateltava puhui voimakkaasta yhteisöllisyydestä niin hyvässä kuin pahassa. Toisaalta tiivis yhteisö on asia jota entisestä elämästä kaivataan, ja taas toisaalta siihen liittyy voimakas hylkäämisen pelko ja kokemus, Putula puhuu.

Hän kertoo tunnistavansa nuo tunteet itsekin.

– Itse olen siinä mielessä onnekas, että en tullut perheeni hylkäämäksi, vaan olen heihin yhteydessä edelleen tiiviisti. En koe, että minua kohdeltaisiin lapsuudenkodissani eri tavalla kuin uskovia sisaruksiani. Tunnen vanhempiani kohtaan kiitollisuutta ja kunnioitusta siitä, että he ovat hiljaisesti hyväksyneet minut sellaisena kuin olen.

Putula peilaa podcastissa vieraiden kokemuksia omiinsa ja kertoo podcastin teon olleen monella tapaa terapeuttista.

– Kävin vieraiden kanssa uskonnosta eroamiseen liittyviä asioita hyvin syvällisesti läpi. Siinä minulle kristallisoitui, kuinka iso osa identiteettiäni uskonto on edelleen. Keskusteluissa pintaan pulpahti monenlaisia käsittelemättömiä asioita, joita varmasti käyn vielä tulevaisuudessa läpi terapiassakin.

Positiivista palautetta

Putula on häkeltynyt Porttikielto pelastukseen -podcastin saamasta suosiosta ja positiivisesta palautteesta.

– Kun ensimmäinen jakso tuli ulos, sain valtavan viestiryöpyn. Moni samassa tilanteessa oleva on halunnut jakaa omia kokemuksiaan kanssani ja ihmiset, jolla ei ole aiheeseen omakohtaista tarttumapintaa, ovat kiitelleet podcastia sivistäväksi, Putula kertoo.

Negatiivista palautetta ei ole tullut uskossa oleviltakaan.

– Päin vastoin minua on kiitelty esimerkiksi lestadiolaisten toimesta siitä, että podcastissa epäkohdistakin puhutaan sensitiivisesti. Mediassa lestadiolaisuutta tuodaan jatkuvasti esille hyvin negatiivisessa valossa ja en halua olla sellaisessa mustamaalaamisessa mukana.

Tähtäimessä radio

– Rakastan henkilöhaastatteluja, podcast tuntuu vahvasti omalta formaatilta ja aiheesta on vielä paljon sanottavaa, joten ei ole lainkaan mahdotonta, että Porttikielto pelastukseen -jaksoja tulisi jatkossa lisääkin. Toivottavasti tulevaisuudessa teen podcasteja muistakin aiheista, Aaron Putula toteaa.

Hän toivoo, että valmistumisen jälkeen hän myös työllistyisi äänellään.

– Olen pienestä saakka haaveillut radiotyöstä, joten sinne suuntaan tähyilen.