Oulu: Katso, mistä löytyy Oulun seit­se­män ou­doin­ta muis­to­merk­kiä

Väkivaltarikokset: Hei­nä­pään tapon yritys oli miehen ja naisen välinen vä­ki­val­tai­nen riita

Valmistuneet: Katso am­mat­tiin val­mis­tu­nei­den ni­mi­lis­to­ja

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Psy­ko­lo­gian asema mie­len­ter­vey­den­huol­los­sa – sitkeä kiista kertoo asian mer­ki­tyk­ses­tä

Oulussa on pitkin kevättä kiistelty psykologin virkojen asemasta mielenterveydenhuollossa. Hyvinvointialueelle ei nyt olla perustamassa yhtään johtavan psykologin virkaa. Niitä sanotaan tarvittavan mielenterveyshäiriöiden ehkäisyyn.

Sitkeä kiista kertoo asian merkityksestä. Mielenterveydenhuoltoon kaivataan osaamista. Jos tämä ihmetyttää poliitikkoja, heidän kannattaisi seurata tätä toimialaa tavallista aktiivisemmin: mielenterveydenhuollossa keksinnöt ovat harvinaisia. Biolääketieteessä tapahtunutta huimaa hoitomuotojen uudistumista ei mielisairaanhoidossa ole havaittavissa.

Poliitikon pitäisi huomata, että kyse ei ole vain virkojen perustamisesta, vaan pitää kysyä usealta eri taholta, kuinka mielisairaanhoito olisi mielekästä uudistaa?

”Psykiatrian kriisiä – tieteellistä ongelmaa – on viimeiset 30 vuotta koetettu ratkaista hallinnollisesti, niin kuin nyt Oulussa, taas kerran.”

Vakavat psyykkiset häiriöt voidaan varmuudella havaita vain henkilön psyykkisistä funktioista: ajattelusta, havainnonteosta, käytännöllisestä toiminnasta ja sosiaalisista suhteista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.