
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjä rakentaa Suomesta vauhdilla viholliskuvaa. Suurlähettiläskokouksessa tänään puhuneen Niinistön mukaan tarpeet tällaiseen toimintaan ovat ensi sijassa Venäjän sisällä.
Venäjän viestissä hyökkääjästä tehdään uhri, Suomesta ja lännestä puolestaan uhka ja vaara, Niinistö kuvaili.
– Sellainen on informaatiosodankäynnin kieroutunut luonne, Niinistö sanoi.
Presidentin mukaan myös muunlaiseen "ilkeyteen" on varauduttava. Tämä aika vaatii oman toimintamme ja valmiutemme terävöittämistä, ei vain Venäjän suhteen vaan myös laajemmin, Niinistö linjasi.
Presidentin mukaan turvallisuuteen sen kaikilla sektoreilla on nyt panostettava ja aukot tilkittävä niin suorituskyvyissä kuin lainsäädännössäkin. Niinistö myös muistutti kansallisen yksituumaisuuden olevan Suomen perinteinen kivijalka.
– Riidan siementä kylvetään ja ravitaan myös maamme rajojen ulkopuolelta. Suomen ensimmäinen ja tärkein puolustuslinja sijaitsee edelleen suomalaisten korvien välissä. Sen kestävyydestä tulee meidän kaikkien yhdessä huolehtia, hän sanoi.
Rauhan perusperiaatteista yhteisymmärrystä
Niinistö totesi puheessaan sodan yhä jatkuvan Ukrainassa ja Venäjän jopa eskaloineen sotatoimiaan. Uutta on hänen mukaansa kuitenkin se, että maailmalla puhutaan nyt myös rauhasta.
– Ukrainan ansaitsema oikeudenmukainen ja kestävä rauha lienee yhä kaukana, mutta kaksi sen ääriviivoista alkaa jo hahmottua, Niinistö sanoi.
Näistä ensimmäinen on YK:n peruskirjan periaatteiden merkitys, mikä vahvistettiin turvallisuusneuvonantajien Ukraina-kokouksessa Saudi-Arabiassa muutama viikko sitten.
– Kiinan osallistuminen kokoukseen oli erityisen merkittävä asia, Niinistö totesi.
Toinen merkittävä kehityskulku on kasvava maailmalaajuinen huoli sodan maailmanlaajuisista seurausvaikutuksista.
– Nämä kaksi tekijää tuovat nyt kansainvälistä yhteisöä yhteen keskustelemaan rauhasta. Se, että keskustellaan, lisää itsessään ymmärrystä. Keskusteluissa paljastunut laaja yhteisymmärrys perusperiaatteista on vielä tätäkin merkittävämpi asia. Se on myös tekijä, jonka Venäjä joutuu ottamaan huomioon, Niinistö totesi.
Vaikka rauhalla sinänsä on oma itseisarvonsa, erityisesti ukrainalaisille, voi se olla Niinistön mukaan omiaan edesauttamaan myös muiden globaalien jännitteiden purkamisessa.
Euroopan turvallisuusjärjestyksessä vasta "hapuillaan"
Niinistö pitää hyvänä sitä, että keskustelu Euroopan turvallisuusjärjestyksen tulevaisuudesta on käynnistymässä. Sodan yhä raivotessa Euroopassa tämä turvallisuusjärjestelyn hahmottelu on kuitenkin vasta "pimeässä hapuilua".
– Silti hapuiltava on, Niinistö totesi.
Hänen mukaansa Suomen tuleva Etyj-puheenjohtajuus vuonna 2025 voi osua merkittävään ajankohtaan, varsinkin jos sota olisi saatu siihen mennessä loppumaan.
– Jos tuolloin on neuvotteluiden ja dialogin aika, on Etyj monista haasteistaan huolimatta niille luonteva alusta, Niinistö arvioi.
Presidentti viittasi puheessaan Etelä-Afrikassa parhaillaan käynnistyvään Brics-maiden kokoukseen, jossa lännelle haetaan jonkinlaista vastavoimaa ja moni maa on ollut kiinnostunut liittymään mukaan ryhmään.
– Käynnissä on kamppailu kansakuntien sieluista, Niinistö kuvaili.
Hänen mukaansa lännen vetovoiman lisäämisessä oma hyvä tarina on hyödyksi, mutta pelkästään sanallisten perustelujen varaan ei ole mahdollista laskea.
– Niiden tueksi tarvitaan selkeitä tekoja, jotka kertovat kenen sanaan sopii luottaa. Meidän panoksemme ei voi olla vain puutteiden osoittelu muiden ajattelussa. Meidän tulee näyttää sanoin ja teoin, miksi toisten kannattaisi nähdä jotkin asiat toisin, Niinistö sanoi.
"Ilmastonmuutosta ei ole peruttu"
Niinistön mukaan kulunut kesä osoitti Suomessakin, että ilmastonmuutoksen kanssa alkaa hätä olla toden teolla käsillä.
– Vaikka Suomea vastikään uhannut Lahja-myrsky päästi meidät pälkähästä, ei ilmastonmuutosta ole meidänkään osaltamme peruttu. Nyt koettu on näet vasta esimakua tulevista koettelemuksista, jos emme saa ilmastonmuutosta aisoihin, Niinistö ennusti.
Hän muistutti, ettei ilmaston lämpeneminen säästä vaikeilta seurauksiltaan mitään kolkkaa maailmasta.
– Vaikka ilmastonmuutos kohtelisikin jotakin seutua hieman suopeammin, koskettavat ankarimmin koeteltujen alueiden ongelmat koko muuta maailmaa, Niinistö sanoi.
Hänen mukaansa tilannetta ei muuteta sanoilla vaan teoilla, eikä vain Suomessa vaan maailmanlaajuisesti.
– Olemme jo pitkään sanoneet ja kuulleet, että niiden (tekojen) aika on nyt. Mutta niiden aika todellakin on nyt, Niinistö sanoi.
Uutista päivitetty kauttaaltaan klo 11.10.