Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö: Naton huip­pu­ko­kouk­ses­sa esillä tärkeys pysyä yhdessä ja ta­lous­sank­tiot

Helsinki
Ukrainan kriisin vuoksi koolle kutsuttuun Naton ylimääräiseen kokoukseen osallistuivat presidentti Niinistön lisäksi edustajat Ruotsista sekä Euroopan Unionista. Presidentti Sauli Niinistö korosti kokouksen jälkeen, että rauhan saaminen Ukrainaan on ensiarvoisen tärkeää. Arkistokuva.
Ukrainan kriisin vuoksi koolle kutsuttuun Naton ylimääräiseen kokoukseen osallistuivat presidentti Niinistön lisäksi edustajat Ruotsista sekä Euroopan Unionista. Presidentti Sauli Niinistö korosti kokouksen jälkeen, että rauhan saaminen Ukrainaan on ensiarvoisen tärkeää. Arkistokuva.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Naton huippukokouksessa painotettiin vastauksen antamista Venäjän aggressioon. Keskustelussa nousi esille kaksi elementtiä. Ensiksi se, kuinka tärkeää on pysyä yhtenäisenä. Toiseksi esillä olivat sanktiot, eli talous.

– Hyvin monet näkivät, että tässä on tapahtunut hyvin perustavaa laatua oleva muutos Euroopassa ja nimenomaan Venäjän suhteessa. Paitsi perustavaa laatua oleva muutos, niin myöskin aikajänteeltään määrittelemätön. Hyvin vaikea nähdä tilanteiden palaavan, Niinistö sanoi medialle Mäntyniemessä perjantaina.

– Aivan ensiarvoisen tärkeää olisi saada rauha Ukrainaan, hän lisäsi.

Niinistö kommentoi myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin lausuntoa siitä, että Venäjä olisi valmis lähettämään delegaation neuvotteluihin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kommenttia jonkinlaisen neutraliteetin vahvistamisesta.

– Tähän puolestaan Venäjältä on kuulunut vastauksia, että aseet on laskettava, totesi (Sergei) Lavrov, ja onpa ollut näkemyksiä siitäkin, että hallinnonkin tulisi vaihtua. Jotenka tässä suhteessa ei näyttäisi olevan minkäänlaisia ratkaisevia askeleita eteenpäin.

Niinistö: Turvatakuut ovat Naton sisäinen järjestelmä

Niinistö sanoi, että Suomen ja Ruotsin erityisroolin tiimoilta käytiin päivän mittaan keskusteluja niin sanotusta MSI-järjestelmästä. Niinistön mukaan järjestelmässä on kyse siitä, että Suomi ja Ruotsi voivat halutessaan yksittäistapauksissa käydä Naton kanssa tehostettua tiedonvaihtoa ja olla mukana esimerkiksi strategisen viestinnän koordinoinnissa.

– Tässä ei sinänsä mitään käänteentekevää ollut. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikkien Nato-maiden mielestä tällainen järjestely on ihan asianmukainen. Se on osa meidän kumppanuuttamme Natossa.

Niinistöltä kysyttiin, pyydettiinkö Suomea liittymään Natoon tai jollain muulla tavalla tehostamaan toimintaansa sen kanssa.

– Kuten totesin, tässä yhteydessä tuo MSI-yhteistoiminta avattiin tai aukaistiin. Sehän on liikettä kuitenkin. Pieni ehkä, mutta kuitenkin.

Tasavallan presidentin kansliasta täsmennetään STT:lle, että MSI on lyhenne sanoista Modalities of Strenghtened Interaction. Kyseessä ei ole velvoittava sopimus, vaan käytännön järjestely. Suomi päättää ja arvioi aina itse, onko tiedonvaihdolle tarvetta ja minkälaista tietoa annetaan.

Niinistö ei usko, että MSI-yhteistyöllä olisi suurta merkitystä Venäjälle.

– He tietävät, että meillä on hyvin kehittynyt kumppanuus.

Niinistöltä kysyttiin niin ikään siitä, voitaisiinko Naton turvatakuita soveltaa myös sotilasliiton ulkopuolella oleviin Suomeen ja Ruotsiin. Niinistö vastasi toteamalla, että turvatakuut ovat Naton sisäinen järjestelmä.

Venäjän ulkoministeriö toisti perjantaina aiemman kantansa Suomen Nato-jäsenyydestä. Suomen ja Ruotsin mahdollisella pääsyllä sotilasliiton jäseneksi olisi vakavia sotilaallisia ja poliittisia seurauksia, jotka edellyttäisivät Venäjältä vastavuoroisia toimia, sanoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova uutistoimisto RIA Novostin mukaan.

Niinistö täsmensi perjantaisessa tiedotustilaisuudessaan Venäjän puhuneen "vasta-askeleista" ja painotti, että kommentissa ei ole mitään uutta. Hän muisteli Putinin sanoneen saman asian vuonna 2015 tai 2016 Kultarannassa. Zaharova itse on pitänyt saman puheenvuoron viime joulukuussa.

Nato piti ylimääräisen huippukokouksen

Sotilasliitto Nato piti perjantaina ylimääräiseen huippukokouksen liittyen Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Kokoukseen osallistui myös presidentti Niinistö, vaikka Suomi ei ole Naton jäsen.

Nato-kokoukseen oli kutsuttu edustaja myös sotilasliittoon kuulumattomasta Ruotsista sekä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Aiemmin Niinistö on kommentoinut Venäjän hyökkäyksen vaikutusta Suomelle muun muassa toteamalla, että se muuttaa Suomen suhteita Venäjän kanssa.

– Se tietysti vaikuttaa kansainväliseen tilanteeseen ja heijastuu myös Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, se on selvä asia. Mitä sitten tulee meidän Venäjä-suhteeseemme, kyllä tämä tietysti siirtää sen toiselle tasolle, hän sanoi torstaiaamulla muun valtiojohdon kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Niinistön mukaan Nato-jäsenyyden kiirehtimiseen ei kuitenkaan ole aihetta.

– Me kaikki näemme, sinänsä hyvin ymmärrettäviä, nopeita kommentteja siitä, että hakemus tänään ja jäsenyys huomenna, mutta eivät ne oikein reaalimaailmassa voi toimia, sanoi presidentti Niinistö torstaina.

Uutista päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla kello 22.32 ja 23.20.