Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Kaleva Live: Voi­mis­te­lu­päi­vät jat­ku­vat Ou­lu­hal­lis­sa

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö: Hor­net-hä­vit­tä­jien luo­vut­ta­mi­ses­ta Uk­rai­naan ei ole ollut ke­nen­kään kanssa mitään puhetta

Pääministeri sanoi Kiovassa, että Suomessa voitaisiin keskustella käytöstä poistuvien hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle ei ole aiemmin keskusteltu.

– Asiasta ei ole ollut kenenkään kanssa mitään puhetta, Niinistö kommentoi STT:lle.

Niinistö vierailee paraikaa Yhdysvalloissa. Presidentin kanslia välitti hänen kommenttinsa STT:lle sähköpostitse.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi perjantaina vierailullaan Kiovassa, että Suomen käytöstä poistuvien hävittäjien luovuttamista Ukrainaan voidaan arvioida.

Alkuillasta pidetyssä tiedotustilaisuudessa Marin sanoi, että keskusteluissa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa nousi esille Ukrainan tarve raskaammalle aseavulle. Marinin mukaan Ukrainan toivomista hävittäjistä voitaisiin käydä keskustelua myös Suomessa.

– Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, olisiko niitä mahdollista Ukrainaan luovuttaa ja millaista koulutusta se tarvitsisi rinnalle, Marin sanoi.

Ilmavoimien komentaja HS:lle: Puolustusvoimissa ei ole keskusteltu

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi myöhemmin Iltalehdelle ja MTV:n uutisille, ettei hän tiennyt etukäteen Marinin aikeista puhua asiasta Kiovassa. Kaikkosen mukaan Suomi tarvitsee Hornetejaan vielä lähivuosina.

– Marin ei ole puhunut ajatuksesta kanssani etukäteen. Olisin toppuutellut häntä, Kaikkonen sanoo.

Iltalehden mukaan Kaikkonen arvioi, ettei Marin ole myöskään keskustellut hävittäjien luovuttamisesta Puolustusvoimain komentajan Timo Kivisen kanssa.

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen kertoo Helsingin Sanomille, ettei Puolustusvoimissa ole keskusteltu mahdollisesta Hornetien luovuttamisesta Ukrainalle.

– Puolustusvoimissa emme ole keskustelleet asiasta eikä tiedossani ole tähän liittyvää puolustusministeriön tehtävänantoa, Keränen kertoi HS:lle sähköpostitse.

Keränen kommentoi lehdelle, että Puolustusvoimilla ei Suomen puolustuksen kannalta ole varaa luopua Horneteista ennen kuin korvaava F-35-järjestelmä on saatu operatiiviseen käyttöön.

Nykyisen Hornet-kaluston on määrä poistua käytöstä vuodesta 2025 alkaen. Hornetien seuraajiksi hankitaan 64 F-35-hävittäjää. Niiden on tarkoitus tulla Ilmavoimien käyttöön asteittain vuosina 2025–2030.