Kylät: Lai­ta­saa­ren asuk­kaat kehuvat omaa idyl­liään

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pre­si­den­tin kanslia STT:l­le: Ukraina ei ole ollut Hor­net-asias­sa yh­tey­des­sä pre­si­dent­tiin tai kans­liaan

HS: Ukraina on esittänyt Suomelle pyynnön Hornet-keskusteluista, joissa mukana myös Yhdysvallat.

Helsinki
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että ensimmäiset Hornetit poistuvat Suomen ilmavoimien käytöstä 2–3 vuoden aikana. Kuva Niinistön Kiovan-vierailulta tammikuulta
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että ensimmäiset Hornetit poistuvat Suomen ilmavoimien käytöstä 2–3 vuoden aikana. Kuva Niinistön Kiovan-vierailulta tammikuulta
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Presidentin kansliasta kerrotaan STT:lle, että Ukrainasta ei ole oltu yhteydessä presidenttiin tai presidentin kansliaan Hornet-asiassa.

Kanslia lisää sähköpostivastauksessaan, että materiaalipyynnöt kulkevat perinteisesti puolustushallinnon kautta.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että sen tietojen mukaan Ukraina on esittänyt Suomelle pyynnön hävittäjiä koskevista kolmenvälisistä keskusteluista, joissa olisi mukana myös Yhdysvallat.

Lehden mukaan pyyntö keskusteluista on reaktio pääministeri Sanna Marinin (sd.) Ukrainan-vierailullaan aiemmin tässä kuussa esittämiin kommentteihin.

Kiovassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin tavannut Marin nosti kysyttäessä esiin mahdollisuuden luovuttaa Ukrainalle Suomen käytöstä poistuvia Hornet-hävittäjiä. Marin sanoi, että asiasta voitaisiin hänen mielestään käydä keskustelua.

Keskusteluun pitäisi saada mukaan myös Yhdysvallat, sillä Hornetit ovat yhdysvaltalaisen yrityksen valmistamia. Hornetit ollaan korvaamassa Suomessa lähivuosina niin ikään yhdysvaltalaisvalmisteisilla F-35-hävittäjillä.

Marin ei ottanut HS:lle keskiviikkona antamassaan vastauksessa kantaa väitettyyn keskustelupyyntöön.

– Olen kertonut presidentti Zelenskyille, että voimme keskustella asiasta, mutta lupauksia ei ole annettu, Marinin erityisavustajansa kautta HS:lle välittämässä kirjallisessa viestissä sanotaan.

– Olen myös kertonut Suomen tehneen päätöksen uusien hävittäjien hankinnasta ja että voimme keskustella poistuvan kaluston käytöstä yhdessä valtiojohdon kanssa huomioiden geopoliittisen sijaintimme.

Helsingin Sanomilla ei ole tietoa siitä, onko muille maille esitetty vastaavanlaisia pyyntöjä.

Niinistö: Jos joku haluaa keskustella, niin keskustellaan

Presidentti Sauli Niinistö sanoi jo eilen illalla MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa, ettei Ukrainasta ole ainakaan oltu häneen itseensä yhteydessä Horneteihin liittyen.

Presidentiltä kysyttiin myös Marinin väläyttämien Hornet-keskusteluiden mahdollisuudesta, ja Niinistö painotti, että keskustelua voidaan käydä mistä tahansa.

– Jos joku haluaa keskustella, niin keskustellaan. Ei siinä mitään ongelmaa ole, hän sanoi haastattelussa, joka esitettiin ennen Helsingin Sanomien jutun julkaisua.

Niinistö alleviivasi, että keskustelujen käymiseen riittää vielä aikaa, sillä ensimmäinen erä Horneteja poistuu käytöstä aikaisintaan kahden tai kolmen vuoden päästä. Niinistö arvioi, että tuossa kohtaa käytöstä poistetaan koneiden joukosta heikoimpia.

Niinistö ei liputtanut ajatukselle, että Suomesta lähdettäisiin lähettämään toiminnassa olevia koneita, joille on tarvetta kotimaassa.

– En ole mukana missään sellaisessa, missä vaarannetaan Suomen puolustuskykyä, hän sanoi.

Hän alleviivasi haastattelussa myös, että sotilasasiantuntijat ovat esittäneet arvioita, joiden mukaan hävittäjien luovutus ei olisi välttämättä niin yksinkertaista.

– Ei se mikään yksinkertainen asia ole, että annetaan tuosta pois loppuun käytettyjä hävittäjiä.