Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Poliisi valvoo suo­ja­tei­den tur­val­li­suut­ta – suo­ja­teil­lä sattuu paljon on­net­to­muuk­sia

Suojateillä sattuu vuosittain runsaasti onnettomuuksia.
Suojateillä sattuu vuosittain runsaasti onnettomuuksia.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Suojateiden turvallisuus on poliisin erityisen silmälläpidon alaista seuraavat kaksi viikkoa koko maassa. Valvonta kestää vappuun saakka.

Pääkohteena on moottoriajoneuvojen kuljettajien toiminta suojatietä lähestyttäessä ja sen kohdalla.

Liikennesääntöjen noudattamatta jättämisessä on moottoriajoneuvojen kohdalla kyse liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Tilanteissa sattuu tyypillisesti onnettomuuksia.

Valvonnassa ovat myös polkupyörällä liikkuvat. Niiden kohdalla on usein kyse liikennerikkomuksesta, josta voi määrätä liikennevirhemaksun.

Myös liian lähellä suojatietä tapahtuvaan pysäköintiin puututaan. Samaten tapauksiin, joissa ajoneuvo ohittaa suojatien eteen pysähtyneen auton itse pysähtymättä.

Liikenneturvan tilastojen mukaan joka kymmenes kuolemantapaus ja seitsemän prosenttia loukkaantumisista liikenteessä sattuu jalankulkijoille.

Viime vuosina on vuosittain menehtynyt keskimäärin 21 ja loukkaantunut 360 jalankulkijaa. Uhreista joka viides menehtyi suojatiellä ja 60 prosenttia jalankulkijoiden loukkaantumisista tapahtui suojatiellä.

Onnettomuustilastoissa erottuvat etenkin nuoret ja iäkkäät.