Poik­keuk­sel­li­nen talvi laski yk­si­tyis­au­toi­li­joi­den tyy­ty­väi­syyt­tä teiden tal­vi­hoi­toon Poh­jois-Poh­jan­maal­la – "Tuol­lais­ta kak­si­ja­kois­ta talvea ei ole ollut mies­muis­tiin"

ELY-keskuksen mukaan liukkaudentorjunnassa riitti talvella poikkeuksellisia haasteita, kun sääolosuhteet vaihtelivat tiheään.

Väylävirasto selvitti viime kesän ja talven tutkimuksissaan tienkäyttäjien tyytyväisyyttä teiden kuntoon ja talvihoitoon. ELY-keskuksen tiedotteen mukaan tienkäyttäjien tyytyväisyys talvihoitoon laski Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maantieverkolla. Erityisesti liukkauden torjunta päätieverkon ulkopuolisella maantiestöllä aiheutti tyytymättömyyttä talvikaudella.

– Näillä menetelmillä ja resursseilla ei pysty ihmeitä tekemään. Hoitoluokitukset ovat sellaisia, että resurssit menevät aina ylimmille hoitoluokille ensimmäisenä, koska toimenpideajat ovat niissä lyhimmät. Nykyinen järjestelmä venyy siihen, mihin pystyy, mutta se ei edes edellytä, että menisimme ensin pienemmille teille. Niillä joudutaan vain odottamaan hoitotoimenpiteitä, ELY-keskuksen Liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Heino Heikkinen kertoo.

Raskaan liikenteen tyytyväisyys talvihoitoon parani pääteiden lisäksi myös muilla teillä, toisin kuin yksityishenkilöillä. Selvityksen mukaan raskaan liikenteen tyytyväisyys talvihoitoa kohtaan on parantunut jo kahden vuoden ajan. Aiempaa tyytyväisempiä ollaan esimerkiksi suolausmääriin. Eniten kielteisiä arvioita tuli tienpinnan tasaisuudesta.

– Tuollaista kaksijakoista talvea ei ole ollut miesmuistiin. Suolaa ja hiekkaa jouduttiin käyttämään Kainuussa ennätysmääriä ja tämä näkyi myös Pohjois-Pohjanmaalla. Voisi sanoa, että sitä meni liki tuplamäärä normaaliin verrattuna, Heikkinen kertoo.

Hiekan ja suolan ennätyksellisestä käytöstä huolimatta maanteiden liukkaus oli selvityksen mukaan suurin kritiikin aihe niin yksityishenkilöillä kuin raskaan liikenteen kuljettajilla.