Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Luitko jo tämän: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Poh­jois-Poh­jan­maan pe­rus­suo­ma­lais­ten va­ra­pu­heen­joh­ta­ja kiistää sol­van­neen­sa Krista Kiurua "lyp­sy­leh­mäk­si", mutta myöntää huo­li­mat­to­mat sa­na­va­lin­nat – IS: Puo­lue­sih­tee­ri vaatii sel­vi­tys­tä

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos aikoo pyytää selvityksen Ilkka Revon puheista. Arkistokuva.
Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos aikoo pyytää selvityksen Ilkka Revon puheista. Arkistokuva.
Kuva: Joel Maisalmi

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos pyytää selvitystä haapavetisen kaupunginvaltuutetun Ilkka Revon, 53, syksyisestä Facebook-kirjoituksesta, Ilta-Sanomat kertoo. Repo toimii perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin 2. varapuheenjohtajana ja on ehdolla kesäkuun kuntavaaleissa.

Revon kirjoitus nousi esiin perjantaina, kun keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä jakoi Twitterissä kuvankaappauksen Revon lokakuussa tekemästä päivityksestä, josta voi ymmärtää hänen solvaavan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua "lypsylehmäksi, joka joutaisi teuraaksi". Postauksen yhteydessä jaettu artikkeli käsittelee Kiurun roolia koronakriisin hoidossa. Jutun lopussa on lyhyesti käsitelty EU:n elvytyspolitiikkaa.

Päivitys ja Revon Facebook-tili on sittemmin poistettu. Repo kertoo blogissaan, että hän on piirin puheenjohtajan pyynnöstä poistanut tilinsä toistaiseksi.

Repo kertoi Kalevalle sunnuntaina, että kyseessä on puhtaasti EU-kriittinen kirjoitus, joka ei liity millään tavalla Krista Kiuruun. Lypsylehmällä hän sanoo tarkoittaneensa Suomen valtiota, jota EU lypsää kuiviin.

Repo ymmärtää, että lukija on voinut käsittää hänen kirjoituksensa väärin liitosjutussa olevan otsikon ja hänen kommenttinsa yhteneväisten sanamuotojen vuoksi.

– Myönnän, että siinä minulla on ollut huolimattomuutta sanavalinnoissa. Siihen olisi ehkä pitänyt laittaa sulkuihin, että lehmällä tarkoitetaan Suomen valtiota.

Repo sanoo käyttävänsä poliitikoista kirjoittaessaan kovaa kieltä ja voimasanoja, mutta ei halua aiheuttaa kenellekään pahaa mieltä.

– Pyydän Krista Kiurulta anteeksi, jos hän on kokenut tämän loukkaukseksi. Arvostelen heidän politiikkaansa, enkä pidä heidän politiikastaan, mutta en lähde henkilöstä näin rivosti sanomaan.

Revolla piirin tuki

Puoluesihteeri Grönroos kertoo Ilta-Sanomissa kuulleensa asiasta ensi kertaa lauantaina.

– Täytyy pyytää selvitystä, miksi hän on tällaista kirjoittanut ja tehdä selväksi, että tämä ei ole puolueen linja ja katsoa, onko aihetta kurinpitotoimenpiteisiin, Grönroos sanoo.

Kurinpitotoimenpiteitä voisivat olla huomautus, varoitus tai erottaminen puolueesta.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo, etteivät Revon kommentit ole hyväksyttäviä.

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Ahti Moilanen sanoo Ilta-Sanomissa tukevansa Repoa, vaikka häntä on jouduttu huomauttelemaan kyseenalaisista kirjoituksista aiemminkin.

– Ilkka Revolla on täysi tukeni ja hän tulee olemaan meidän ehdokkaamme, Moilanen sanoo.

Lue myös: Haa­pa­ve­den val­tuu­te­tut ovat vä­sy­nei­tä yhden miehen show'hun ja il­kei­lyyn, po­lii­sit­kin on jou­dut­tu kut­su­maan ko­kouk­seen pai­kal­le – Ilkka Repo kiistää asiat­to­man kie­len­käy­tön

Otsikkoa muokattu ja juttua täydennetty Ilkka Revon kommenteilla kello 15.07.