Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Syntyvyys: Syn­ty­vyys painui pak­ka­sel­le Poh­jois-Poh­jan­maal­la en­sim­mäis­tä kertaa 150 vuoteen

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­ko­dis­sa lapset saavat leikkiä ja näkyä joka pai­kas­sa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Poh­jois-Poh­jan­maan hei­ken­ty­nyt ko­ro­na­ti­lan­ne ei ole hei­jas­tu­nut työt­tö­myys­lu­kui­hin – vailla työtä olevien määrä alenee, mutta hi­taas­ti

Marraskuun lopussa maakunnan työttömyysaste 9,8 prosenttia – hivenen korkeampi kuin koko maan 9,6 prosenttia. Oulussa työttömyysaste oli tasan 11 prosenttia.

Uutta työtä maakunnassa oli tarjolla muun muassa rakennusalalla.
Uutta työtä maakunnassa oli tarjolla muun muassa rakennusalalla.
Kuva: Mikko Halvari

Syksyn aikana hitaasti mutta tasaisesti huonommaksi kehittynyt koronaepidemia ei toistaiseksi näy Pohjois-Pohjanmaan työttömyysluvuissa.

Loppuvuoden kuukausina työttömyys on alentunut maakunnassa, joskin hitaasti. Työttömien ja lomautettujen määrissä ole tapahtunut nousua.

Ely-keskus julkaisi marraskuuhun ulottuvat tiedot tiistaina.

– Positiivinen piirre on, että yli vuoden työttömänä olleiden määrä on laskenut jo usean kuukauden ajan, ely-keskus kertoo.

Työttömiä työnhakijoita oli marraskuun lopussa Pohjois-Pohjanmaalla 18 200. Luvussa ovat mukana lomautetut. Määrä on 6 000 ihmistä vähemmän kuin tämän vuoden tammikuussa ja 500 vähemmän kuin lokakuun lopussa.

Työttömyysasteessa isot erot eri kunnissa

Marraskuun lopussa maakunnan työttömyysaste 9,8 prosenttia – hivenen korkeampi kuin koko maan 9,6 prosenttia. Oulussa työttömyysaste oli tasan 11 prosenttia. Marraskuun päättyessä alhaisin työttömyysaste oli Limingassa (4,9 prosenttia) ja korkein Vaalassa (13,8 prosenttia).

Vuoden takaisesta työttömien määrä on vähentynyt 3 900:lla hengellä. Marraskuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuna oli 1 200 henkilöä, mikä on 2 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä väheni myös lokakuusta vajaalla 200 hengellä, ely kertoo tiedotteessa.

Työpaikkatarjonta kasvoi vuoden takaisesta

Avoimia työpaikkoja on maakunnassa yhä hyvin tarjolla. Marraskuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella ilmoitettiin avoimeksi noin 6 200 uutta työpaikkaa. Kaikkiaan maakunnassa oli kuukauden aikana tarjolla 11 900 avointa työpaikkaa.

Uusia työpaikkoja tuli marraskuun aikana avoimeksi 61 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Työn tarjonta kasvoi useissa kunnissa.

Eniten uutta työtä oli tarjolla myyntialalla, hoitoalalla sekä rakennus- ja ravintola-aloilla.

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli marraskuun lopussa 2 400, joista alle 20-vuotiaita oli 500. Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä pieneni 800:lla hengellä vuoden takaisesta.