Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Poh­jois-Poh­jan­maal­la työt­tö­mien määrä kas­va­nut vuoden ta­kai­ses­ta – maa­kun­nas­sa vähiten työt­tö­myyt­tä on Reis­jär­vel­lä, eniten Vaa­las­sa

Avointen työpaikkojen määrä on pysynyt ennallaan vuoden takaiseen. Luvut ovat tammikuulta.

Koronakriisin vaikutukset näkyvät Pohjois-Pohjanmaan työllisyystilanteessa, selviää Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen selvityksestä. Muun muassa kokoaikaisesti lomautettujen määrä on lähes kaksinkertainen vuoden takaiseen verrattuna. Lomautettujen määrä on kuitenkin laskenut viime kesästä saakka.

Tammikuun lopussa maakunnassa oli 24 200 työtöntä työnhakijaa, mukaan lukien lomautetut. Työttömiä oli siis 4100 enemmän kuin vuoden 2020 tammikuussa ennen koronakriisiä. Maakunnan työttömyysaste oli noin 13 prosenttia, eli hieman maan keskitasoa korkeampi.

Oulun työttömyysaste oli maakunnan keskiarvoa korkeampi, noin 14,1 prosenttia. Maakunnan matalin työttömyysaste oli Reisjärvellä, noin 9 prosenttia, ja korkein työttömyys oli Vaalassa, 16,9 prosenttia. Kaikissa muissa kunnissa työttömien määrä on noussut vuoden aikana, paitsi Kärsämäellä ja Pyhännällä.

Pitkäaikaistyöttömyys, eli yli vuoden kestänyt työttömyys, on ollut maakunnassa nousussa jo ennen koronakriisiä. Tammikuussa pitkäaikaistyöttömiä oli 6 700 mikä on lähes puolet enemmän kuin vuosi sitten.

Alle 25-vuotiaita eli nuoria työttömiä oli 3800 ja heistä alle 20-vuotiaita oli 800. Nuorten työttömien määrä on noussut vuoden takaisesta 500:lla.

Yli 50-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä oli 7900, mikä on 1450 suurempi kuin vuosi sitten.

Avoimia työpaikkoja oli tammikuun aikana tarjolla kaikkiaan 9 400, mikä on saman verran kuin vuosi sitten. Uusia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoon avoimeksi 5 600, mikä on laskenut vain hieman edellisvuodesta.

Uusia työpaikkoja oli eniten myyjille, vartijoille, lähihoitajille, hitsaajille, telineasentajille, kirvesmiehille, toimisto- tai laitossiivoojille ja rakennusapulaisille.

TE-hallinnon palveluissa oli tammikuussa 7300 ihmistä. Eniten osallistujia riitti koulutukseen: omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 2 200 henkilöä ja työvoimakoulutuksessa oli 1 500 opiskelijaa.

Työllistettynä yksityiselle ja julkiselle sektorille oli yhteensä noin 1 500 henkilöä ja kuntouttavaan työtoimintaan osallistui samoin 1 500 henkilöä. Lisäksi työ- ja koulutuskokeiluissa, vuorotteluvapaasijaisina sekä työnhaku- ja uravalmennuksissa oli yhteensä 600 osallistujaa.