Sotaharjoitus: Naton har­joi­tus tuo Tun­tu­ri-Lap­piin ennen nä­ke­mät­tö­mät ruuhkat

Tornihotelli: Terwa Towerin ase­ma­kaa­va­muu­tok­sen hy­väk­sy­mi­nen etenee Oulun kau­pun­gin­val­tuus­toon

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Poh­jois-Poh­jan­maa-pal­kin­to toi­mit­ta­ja Helena Pe­täis­töl­le – "Tuonut vah­vas­ti esille juu­riaan, ottanut ak­tii­vi­ses­ti kantaa Oulun ke­hit­tä­mi­seen"

Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon saaneen Helena Petäistön katsotaan tuoneen näkyvästi esille omia pohjoispohjalaisia juuriaan. Kuva Kalajoella elokuussa järjestetystä Teetä ja vanhoja taloja -tilaisuudesta, jossa Petäistö puhui Vanhasta Raahesta.
Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon saaneen Helena Petäistön katsotaan tuoneen näkyvästi esille omia pohjoispohjalaisia juuriaan. Kuva Kalajoella elokuussa järjestetystä Teetä ja vanhoja taloja -tilaisuudesta, jossa Petäistö puhui Vanhasta Raahesta.
Kuva: Sari Jaatinen

Vuoden 2022 Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon saajaksi on valittu toimittaja, kolumnisti ja tietokirjailija Helena Petäistö. Palkinto luovutettiin Petäistölle tiistaina Oulussa Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä.

Palkinto myönnetään Pohjois-Pohjanmaan hyväksi tehdystä elämäntyöstä tai sellaisesta työstä, joka on tehnyt maakuntaa tunnetuksi ja vahvistanut sen identiteettiä. Saajan valitsee Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus.

Helena Petäistö on kotoisin Oulusta ja hänellä on side myös Kalajoen Rautioon. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Oulun tyttölyseosta ja valmistui ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta.

Kun Petäistö työskenteli ranskalaisessa yrityksessä Pariisissa, hän alkoi ohessa tehdä juttuja suomalaiseen mediaan. Palattuaan Suomeen vuonna 1983 hän toimi MTV:n uutisten ulkomaantoimittajana, ja vuonna 1990 hän palasi Pariisiin MTV:n uutisten Ranskan ja Euroopan kirjeenvaihtajaksi.

Petäistö on kirjoittanut lukuisia teoksia Ranskan ja Euroopan politiikasta, ranskalaisesta elämänmuodosta sekä Euroopan kaupungeista. Hän on tullut tunnetuksi myös Eurooppa-esitelmöitsijänä, kolumnistina, journalistiasiantuntijana ja kommentaattorina.

Petäistö on huomioitu monin kansainvälisin ja kansallisin tunnustuksin, muun muassa Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla ja Ranskan Kunnialegioonan upseerimerkillä. Hän on myös Oulun yliopiston kunniatohtori.

Pohjois-Pohjanmaan liitto toteaa tiedotteessaan, että Petäistö on tuonut vahvasti esille omia pohjoispohjalaisia juuriaan. Hän on ottanut aktiivisesti kantaa Oulun kehittämiseen ja osallistunut Suomen vuoden 2022 kyläksi valitun Raution ponnisteluihin elinvoimansa säilyttämiseksi.

Nykyisin Helsingissä ja Pariisissa asuva Petäistö viettää lomiaan sekä Raution kylässä että entisessä kotikaupungissaan Oulussa.

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto on jaettu vuodesta 2005 lähtien. Palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa.

Päivitetty 9.11. kello 10.42: tarkennettu sitä, mistä Petäistö on kotoisin.

Fakta

Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon saajat

2005: professori Seppo Säynäjäkangas

2006: opetusneuvos Marketta Viitala

2007: Oulun Kärpät Oy, maakuntaneuvos Pentti Lampinen

2008: Oulun yliopisto

2009: luontovalokuvaaja, fil.tri h.c. Hannu Hautala

2010: maaherra Eino Siuruainen

2011: DI, tekniikan tohtori h.c. Juha Hulkko

2012: lentoaseman päällikkö Pekka Mäntynen

2013: järjestöneuvos Marja Irjala

2014: kapellimestari Timo Hannula

2015: professori Anssi Paasi

2016: pilapiirtäjä Jari Elsilä

2017: kaupunginjohtaja Matti Pennanen

2018: oopperalaulaja Soile Isokoski

2019: teollisuusneuvos Veijo Sydänmetsä

2020: professori, tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi

2021: jääkiekkoilija Lasse Kukkonen