Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Phi­lip­sin hen­gi­tys­lait­teis­sa tur­val­li­suus­ris­ki, käyttöä ei pidä kui­ten­kaan lo­pet­taa oma­toi­mi­ses­ti – sai­raan­hoi­to­pii­ri ottaa yh­teyt­tä po­ti­lai­siin

Laitteita käytetään yleisesti esimerkiksi uniapnean hoitoon.

Kuvituskuvaa OYSin keskusleikkausosaston käytävältä.
Kuvituskuvaa OYSin keskusleikkausosaston käytävältä.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa, että Philips Respironicsin hengitysapuvälineissä on todettu laatuongelma joka voi aiheuttaa turvallisuusriskin. Ongelma koskee CPAP-, 2PV- ja ASV-laitteita.

Ongelma koskee laitteiden äänenvaimennusmateriaalia, josta saattaa irrota hiukkasia tai haihtua yhdisteitä, jotka voivat päätyä käyttäjän hengitysteihin tai ruuansulatuskanavaan.

Sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrotaan, että hengitysapuvälineen käyttöä ei pidä lopettaa itsenäisesti, sillä se on suurempi riski kuin käytön jatkaminen.

Tämän hetkisen tiedon valossa osa laitteista tullaan vaihtamaan. Sairaanhoitopiiri on yhteydessä laitteen käyttäjiin OYSista sekä Oulaskankaan sairaalasta ja antaa toimintaohjeet kun laitevalmistajalta saadaan lisätietoa. Tiedotteessa huomautetaan että ongelma on maailmanlaajuinen ja sen korjaamiseen voi mennä kuukausia aikaa.

Philips Respironicsille raportoidut terveydelliset haitat ovat pääsääntöisesti ylähengitysteiden ärsytysoireita, yskää, päänsärkyä, paineen tunnetta rinnassa tai nenän sivuontelotulehduksia. Mikäli laitetta käytettäessä esiintyy ärsytysoireita, käyttäjä voi ottaa yhteyttä tekstiviestitse numeroon 050 3121665. Numeroon ei voi soittaa.

Juttua korjattu 12.7.2021 kello 16.22: Neuvontanumeroon voi lähettää vain tekstiviestejä, eikä soittaa, kuten jutussa alunperin väitettiin.