Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Pesu ja kuivaus vai laat­to­jen suo­ja­pin­noi­tus – Ke­rä­sim­me neuvot, joilla kyl­py­huo­neen pint­ty­neet kaa­ke­lit saa par­hai­ten puh­taak­si kalk­ki­tah­rois­ta ja liasta

Vedestä jää helposti kalkkitahroja suihkuseiniin ja kaakeleihin, vaikka niitä siivoaisi säännöllisesti. Viime vuosina ovat yleistyneet nanoteknologiaan perustuvat pinnoitteet myös kotitalouksissa. Kannattaako suojaus, vai riittääkö pesu yleispuhdistusaineilla? Entä menevätkö laatat pilalle, jos niitä hankaa liikaa?

Saunan lasioveen jää helposti kalkkitahroja, joita voi olla vaikea saada irti, näyttää oululainen yrittäjä Heikki Ylisirniö.
Saunan lasioveen jää helposti kalkkitahroja, joita voi olla vaikea saada irti, näyttää oululainen yrittäjä Heikki Ylisirniö.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Alun perin paperiteollisuuden tarpeisiin kehitetyt nanoteknologiaan perustuvat pinnoitteet voivat helpottaa myös kodin pintojen puhdistusta.

Pinnoitteiden toimintaperiaate on se, että ne muodostavat käsiteltävään pintaan suojaavan kalvon, joka estää lian tarttumista. Jotkut pinnoitteista ovat myös antibakteerisia.

Pinnoituksella voidaan suojata esimerkiksi kylpyhuoneen, kodinhoitohuoneen ja keittiön pinnat sekä ikkunat, peilit ja lattiat.

– Oikein tehtynä pinnoitus kestää jopa kolmesta viiteen vuotta, sanoo pinnoituksia tekevän oululaisen Ysikodin yrittäjä Heikki Ylisirniö.

Kylpyhuoneet ovat Ylisirniön mukaan tyypillisiä kohteita, joihin pinnoituksia tehdään. Kylpyhuoneiden lasisiin suihkuseiniin, suihkunurkan kaakeleihin ja vesihanoihin kertyy helposti kalkkia varsinkin asuinalueilla, joissa vesijohtovesi on kalkkipitoista.

Ylisirniön mukaan myös uudet pinnat kannattaa suojata, sillä pinnoituksen jälkeen ne on helpompi pitää puhtaina.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.