Hoitopalvelut: Pohteen uudella här­ve­lil­lä voi mitata ter­veyt­tään aivan itse Kon­tin­kan­kaan akuut­ti­vas­taan­otol­la

Rikokset: Au­to­kaup­pa johti julmaan ryös­töön Kau­ko­vai­niol­la

Kauppahalli: Jou­lun­ai­ka avat­tiin Oulun kaup­pa­hal­lis­sa kol­mi­päi­väi­sel­lä ta­pah­tu­mal­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pelkoa, häpeää, syyl­li­syyt­tä – kodin mie­len­ter­veys­on­gel­mat voivat ajaa yk­si­näi­syy­teen

Suomalaisten kokema yksinäisyys on lisääntynyt. Yksinäisyysbarometrin (2023) mukaan 61 prosenttia suomalaisista kokee yksinäisyyttä ainakin joskus. Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten ahdinko ei ole helpottanut. Samaan aikaan Kouluterveyskysely (2023) osoittaa, että yläkoulun oppilaiden ahdistuneisuus ja kiusaamisen kokemukset ovat lisääntyneet. Tulokset ovat huolestuttavia ja koskettavat myös monia mielenterveysomaisia.

Yksinäisyyden kokemukset kuuluvat elämään ja koskettavat meistä jokaista jossain vaiheessa. Yksinäisyyden kokemukset korostuvat arjen isoissa muutoskohdissa kuten silloin, kun perheessä on mielenterveyden haasteita. Psyykkinen sairastuminen mullistaa kaikkien perheenjäsenten elämän, eikä ystäviä tai muita läheisiä voi ehkä tavata tavanomaiseen tapaan.

"Lapsuudessa ja nuoruudessa koetulla yksinäisyydellä, ulkopuolisuuden tunteella ja kiusaamisen kokemuksilla on kauaskantoisia vaikutuksia."

Lapselle ja nuorelle muutokset arjessa voivat olla hyvin pelottavia, erityisesti jos ne koskevat omaa vanhempaa.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.