Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pa­pe­ri­teh­taas­ta kar­ton­ki­teh­taak­si – uusia työ­paik­ko­ja koko puun­han­kin­ta­ket­juun

11. syyskuuta Kalevassa oli laaja artikkeli koskien Stora Enson paperitehtaan muutosta kartonkitehtaaksi. Artikkelissa tuotiin voimakkaasti esille tehtaan vaikutus työllisyyteen. 185 työpaikkaa katoaa. Ei tuotu esiin sitä, mitä muutos vaikuttaa työpaikkoihin ennen kuin puut ovat kartonkitehtaan nielussa.

Puun kulutus kasvaa 0,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa, 2,4 miljoonaan kuutiometriin. Ennen kuin tämä 2,4 miljoonaa kuutiometriä on tehtaalla kartonkikoneen nielussa, tarvitaan kymmeniä käpyjen kerääjiä puiden siemenkeräykseen, kymmeniä työpaikkoja metsätaimitarhoille taimien kasvatukseen, lukematon määrä keväisin metsän kylvöihin ja istutuksiin.

Jotta metsä saadaan tuottamaan teollisuudelle raaka-ainetta, tarvitaan melkoinen määrä taimikon perkaajia ja harventajia. Sitten tullaan ensiharvennusvaiheeseen. Nuoren metsä ensiharvennus tarvitsee usein aluspuuston ennakkoraivauksen, tarvitaan raivaajia. Tämä työllistää ennen kuin hakkuukone pääsee työmaalle.

Hakkuukoneen suunnitteluun ja valmistamiseen tarvitaan lukuisa joukko insinöörejä ja hitsareita.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.