Vanhat kuvat : Näin teol­li­suus tuli Rus­koon, myös kaa­to­pai­kan alue ke­hit­ty­nyt val­ta­vas­ti

Luitko jo tämän? : Maan­tiel­lä liikkuu en­nä­tyk­sel­li­sen paljon käyt­tö­kiel­los­sa olevia autoja

Kolumni: Itämeri on Suomen elä­män­lan­ka, jonka häi­riöi­hin on nyt vii­sas­ta va­rau­tua

Pank­kien en­nus­teet Suomen ta­lous­kas­vus­ta las­ki­vat – inf­laa­tio no­pein­ta sitten vuoden 1990

OP arvioi, että taantuma on vältettävissä.
OP arvioi, että taantuma on vältettävissä.
Kuva: Jussi Leinonen

Sota Ukrainassa heikentää talousnäkymiä niin kotimaassa kuin maailmalla. OP Ryhmän ekonomistit ennustavat Suomen talouskasvun olevan tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna yhden prosentin.

Talouskasvu hidastuisi molempina vuosina 0,7 prosenttiyksikköä tammikuun ennusteesta. OP kertoo asiasta tiedotteessaan.

Suomen Pankki arvioi, että talouskasvu hidastuu kuluvana vuonna 0,5–2 prosenttiin.

OP:n mulkaan inflaatio on vuonna 2022 nopeinta sitten vuoden 1990, ja sen arvioidaan tänä vuonna nousevan keskimäärin 4,4 prosenttia. Kokonaisuudessaan Suomen taloustilanne säilyy OP:n arvion mukaan kuitenkin kohtalaisena.

Sota Ukrainassa heijastuu talouteen ulkomaankaupan vähenemisen, energian kallistumisen ja epävarmuuden nousun myötä. Globaalisti merkittävin vaikutus tulee energian kallistumisesta ja Venäjän talouden kriisistä.

OP Ryhmän ekonomistit ennustavat maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 3,7 prosenttia ja ensi vuonna 3,1 prosenttia.

Venäjän hyökkäyksen seuraukset hidastavat maailmantalouden kehitystä merkittävästi, mutta kehitystä dominoi yhä elpyminen koronapandemian aiheuttamasta taantumasta. Globaali talouskasvu jatkuu kohtalaisen hyvänä, mutta riskit heikommasta kehityksestä ovat suuret, mikäli energian hinta jatkaa kallistumistaan.

Myös euroalueen talouskasvu kärsii selvästi, mutta on yhä kohtalaisen hyvissä lukemissa etenkin tänä vuonna. Euroalueen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 3,2 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia. Bruttokansantuotteen taso jää ensi vuonna 0,6 prosenttiyksikköä aiempaa arviota matalammaksi.

Euroalueen inflaatio nousee vuonna 2022 5,5 prosenttiin ja säilyy myös ensi vuonna Euroopan keskuspankin tavoitteen yläpuolella.

Päivitetty kello 10.18: lisätty Suomen Pankin arvio.