Päivän lef­fa­poi­min­nat: Pa­les­tii­nan rohkeat ny­ky­nai­set py­ris­te­le­vät uuden ja vanhan maail­man välissä

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta elokuvaa.

Kolme nuorta palestiinalaista naista elää kämppäkaveruksina Tel Avivissa, oman kulttuurin rajoitusten ja Israelin yhteiskunnan epätasa-arvon puristuksessa. Kuvassa Noor (Shaden Kanboura).
Kolme nuorta palestiinalaista naista elää kämppäkaveruksina Tel Avivissa, oman kulttuurin rajoitusten ja Israelin yhteiskunnan epätasa-arvon puristuksessa. Kuvassa Noor (Shaden Kanboura).
Kuva: Deux Beaux Garcons Films

Elokuvat

Bar Bahar – tanssin jos huvittaa

★★★★ Ei ole helppoa olla nuori palestiinalaisnainen Tel Avivissa. Omien puolella jyllää vanhoillinen mieskomento, israelilaisilla on omat luulonsa. Boheemi Laila (Mouna Hawa), lesbo Salma (Sana Jammelieh) ja huivia pitävä Nouri (Shaden Kanboura) elävät vanhan ja uuden maailman välissä. Ohjaaja Maysaloun Hamoud kehittelee puhuttelevia vapauden ja vastarinnan hetkiä. Ensiesitys. (Israel/Ranska 2016)

Yle Teema & Fem klo 21.50

Armomurhaaja

★★★ Pienempiä ei kiusata – ei ihmisiä eikä eläimiä. Se on kelpo elämänohje, jota Veijo toteuttaa omassa elämässään tunnollisesti. Teemu Nikin totinen pikkufilmi kertoo periaatteen miehestä, joka ei voi sietää eläimiin kohdistuvaa julmuutta, vaikka lopettaakin niitä työkseen. Jylhien sivuroolien konkari Matti Onnismaa oli täydellinen valinta rooliin, vaikka pari celsiusta lisää lämpöä olisi ohjaaja voinutkin hahmolle antaa. (Suomi 2017)

TV2 klo 21.00

Maps to the Stars

★★★ David Cronenberg tekee kliinisen kylmiä elokuvia, joissa useimmiten osutaan johonkin kuumottavaan ja kipeään. Linja pitää kanadalaisohjaajan ensimmäisessä, Yhdysvalloissa tehdyssä draamassa. Mia Wasikowska on kotiin palaava nuori Agatha, jonka ympärillä humisevat Hollywood-väen ontto elämä, paniikki ja traagiset kohtalot. Julianne Moore tulkitsee solmu sisuskaluissaan ikääntyvää tähteä, jolta Agatha saa työpaikan. (Kanada/Ranska 2014)

Hero klo 21.00