Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Kolumni: Lapsi ihol­la­ni laski tes­to­ste­ro­ni­ta­so­ja­ni nuorena isänä ja jää­kiek­koi­li­ja­na

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Kolumni

Pää­toi­mit­ta­jan kom­ment­ti: Tar­tun­to­jen määrä ei enää kerro to­tuut­ta epi­de­mias­ta

Sanna Keskinen on Kalevan päätoimittaja.
Sanna Keskinen on Kalevan päätoimittaja.
Kuva: Pekka Peura

Koronapandemia on tullut jälleen kerran uuteen vaiheeseen.

Omikron on ärhäkän tarttuvuutensa myötä tehnyt tartuntojen jäljittämisen sekä melko hyödyttömäksi, kuormittavaksi että pahasti perässä laahaavaksi. Testejä ei pystytä tekemään siinä tahdissa kuin tartuntoja tulee. Osa tartunnoista jää pimentoon, kun virus ei aiheuta oireita kantajalleen.

Koronatartuntojen määrää seuraamalla emme siis enää saa todenmukaista kuvaa tautitilanteesta. Sen vuoksi Kaleva päättää uusien tartuntojen raportoimisen tähän. Jatkossa seuraamme koronan sairaaloille ja tehohoitoon aiheuttamaa kuormitusta sekä esimerkiksi viruksen määrää jätevesissä, koska näistä on tullut tilannetta paremmin kuvaavia tunnuslukuja.

Emme myöskään halua olla pitämässä yllä pelkoa, jota korkeilta vaikuttavat tartuntaluvut voivat osassa ihmisiä aiheuttaa. Omikron näyttää aiheuttavan ainakin rokotetuille aiempaa selvästi lievempää tautia, ja siten virus eroaa merkittävästi aikaisemmista muunnoksista. Tämä näkyy myös siinä, että yhteiskuntaa pyritään Suomessakin avaamaan tartuntojen runsaudesta huolimatta.

Jos jotain olemme näiden kahden vuoden aikana oppineet, niin sen, ettei koronan liikkeitä pysty varmuudella ennakoimaan. Siten voi olla, että joskus vastaisuudessa tartuntaluvut antavat meille jälleen oikean kuvan tilanteesta. Tällä hetkellä niin ei ole.

Samasta syystä seuraamme koronan vaiheita edelleen valppaasti ja uutisoimme alueemme tilanteesta olennaisista näkökulmista. Toivottavasti pääsemme vihdoin myös yhdessä rakentamaan tietä ulos pandemiasta.