Jääkiekko: Kuun­te­le Kär­pät–­Sai­Pa lii­ga­ot­te­lu tästä

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pää­mi­nis­te­ri Marin hoi­ta­ja­lak­ko­jen pe­ruun­tu­mi­ses­ta: Emme voi tehdä joh­to­pää­tös­tä, että po­ti­las­tur­val­li­suus­lain­sää­dän­tö olisi tar­pee­ton

Pääministerin mukaan potilasturvallisuuslainsäädännön eteneminen on nyt eduskunnan eikä hallituksen käsissä.

Arkistokuva pääministeri Sanna Marinista elokuun lopulta.
Arkistokuva pääministeri Sanna Marinista elokuun lopulta.
Kuva: MADS CLAUS RASMUSSEN

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi hoitajalakkojen peruuntumista käräjäoikeuden päätöksellä sanomalle, että tässä kohtaa hallitus ei voi tehdä johtopäätöstä, että potilasturvallisuuslaki olisi tarpeeton.

– Tässä kohtaa emme voi antaa sellaista viestiä tai tehdä sellaista johtopäätöstä, että tämä lainsäädäntö olisi tarpeeton. Valitettavasti tuohon emme voi nojata, mutta kuuntelemme herkällä korvalla asiantuntijoiden ja sosiaali- ja terveysministeriön arvioita tilanteesta.

Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt väliaikaisella turvaamistoimella teho-osastojen lakkojen aloittamisen kolmen sairaanhoitopiirin alueella. Pääministeri kertoo saaneensa tiedon päätöksestä vasta hetkeä aiemmin STT:n tekstiviestipalvelun kautta.

Marinin mukaan hallitus on antanut eduskunnalle eilen lainsäädäntöesityksen, ja nyt asia eduskunnan eikä hallituksen käsissä. Pääministeri kommentoi asiaa toimittajille eduskunnan Valtiosalissa.

Marin ei kommentoinut vaikutuksia aikatauluun

Marin ei kommentoinut sitä, vähentääkö käräjäoikeuden päätös lainsäädännön käsittelyyn kohdistunutta aikataulupainetta. Marin kertoo, ettei ole vielä ehtinyt keskustelemaan asiasta perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) tai sosiaali- ja terveysministeriön virkakunnan kanssa.

– Itse luin juuri äsken STT:n tekstarit käräjäoikeuden päätöksestä, en ole pystynyt tällä aikataululla tilannetta vielä arvioimaan. On hyvä, jos tätä kautta eduskunnalle vapautuu enemmän aikaa tätä lainsäädäntöä käsitellä.

Lakiesitystä nykymuodossaan on vastustanut vasemmistoliiton eduskuntaryhmä. Marin kertoo keskustelleensa puolueen puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin kanssa siitä, että hallituksen yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan.

Lindénin mukaan laki tarvitaan edelleen

Potilasturvallisuuslaki tarvitaan edelleen, toteaa vastuuministeri Aki Lindén (sd.). Perhe- ja peruspalveluministeri sanoi toimittajille eduskunnassa, että käräjäoikeuden tuoreet päätökset eivät poista tarvetta laille.

Lindénin mukaan käräjäoikeuden päätökset ovat sidoksissa yhteen aikaan ja paikkaan. Uudella lainsäädännöllä taas tavoitellaan sitä, että yleisesti voidaan turvata potilaiden henki ja terveys työtaistelun aikana.

Eduskunnan aikataulupainetta oikeuden päätös hänestä sen sijaan helpottaa, sillä ensi maanantaina ja tiistaina ei nyt olekaan alkamassa lakkoja.

Uutista päivitetty kello 15.11. Lisätty ministeri Lindénin kommentit.