Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Kisa vaalien yk­kös­pai­kas­ta on nyt huip­pu­ki­reä, ja siksi pienet mo­kai­lut tai on­nis­tu­mi­set voivat rat­kais­ta lop­pu­tu­lok­sen

Rikokset: Yli­vies­kan kou­lu­puu­ko­tuk­ses­ta epäilty van­git­tu

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pää­mi­nis­te­ri Marin ei ollut kes­kus­tel­lut pre­si­dent­ti Nii­nis­tön kanssa, ennen kuin vaati Twit­te­ris­sä Venäjän op­po­si­tio­joh­ta­jan va­paut­ta­mis­ta

Presidentti Niinistö muisteli, että kun Suomi aikoinaan reagoi Krimin tapahtumiin, asiaa käsiteltiin presidentin kanssa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi, ettei hänellä ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua pääministeri Sanna Marinin kanssa ennen tämän Navalnyi-tviittiä.
Presidentti Sauli Niinistö kertoi, ettei hänellä ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua pääministeri Sanna Marinin kanssa ennen tämän Navalnyi-tviittiä.
Kuva: Matti Porre

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ehti maanantaina Twitterissä vaatia Venäjää vapauttamaan pidätetty oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi ennen, kuin presidentti Sauli Niinistö esitti samansisältöisen vaatimuksen lehtihaastattelussa.

Presidentti Niinistöltä kysyttiin torstaina politiikan toimittajien etätapaamisessa, oliko Marinin kanssa sovittu etukäteen marssijärjestyksestä.

– Meillä ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua, Niinistö vastasi.

Niinistö muisteli, että kun Suomi aikoinaan reagoi Krimin tilanteeseen ensimmäisten maiden joukossa, ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (tp-utva) kokoontui viikonlopun aikana. Siellä presidentti johtaa puhetta.

– Näin yhteistoiminta normaalioloissa menee. Nyt tp-utva ei tietenkään voi kokoontua kuin tekniikan välityksellä.

Niinistö sanoi pitävänsä kiinni perustuslaista, "jossa varsin selvästi ulkopolitiikka ja sen johtaminen yhteistoiminnassa säädetään".

Hän ei vastannut kysymykseen, olisiko presidentin ja pääministerin ollut syytä käsitellä kannanotto ensin yhdessä ja tulla vasta sitten ulos, koska rivien välissä näyttää siltä, että Marinilla oli liian kiire.

– Rivit on näkyvissä, niin ei kannata mennä rivien väliin, Niinistö sanoi.

Putinin kanssa pitkä puhelu

Presidentti Niinistö saapui politiikan toimittajien etätapaamiseen hieman myöhässä. Syynä oli pitkä puhelu Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Presidentit puhuivat Aleksei Navalnyin vangitsemisesta ja sen vaikutuksista Euroopan maiden ja Venäjän suhteisiin. Lisäksi presidentit jatkoivat vuodenvaihteessa käymäänsä keskustelua suurvaltasuhteista ja asevalvonnasta.

– Siinä käytiin hyvin perusteellisesti Navalnyin tilanne läpi. En kuitenkaan lähde avaamaan sitä sen tarkemmin, Niinistö sanoi.

Niinistön mielestä Navalnyin kiinniotto ja vangitseminen olivat odotettavissa, mutta toimenpide oli hyvin tiukka ja kova.

– Julkisuudessa olleista tiedoista päätellen kiinnioton syynä oli se, että hän olisi rikkonut ehdollisen rangaistuksen järjestelmää.

Kun otetaan huomioon Navalnyihin kohdistunut murhayritys, luvallinen lähtö maasta saamaan hoitoa ja omaehtoinen paluu, toimenpiteet tuntuvat Niinistön mielestä ankarilta.

– Enpä uskoisi, että meikäläisen oikeusjärjestyksen mukaan ehdollista tuomiota lähdettäisiin tuolta pohjalta kovin helposti julistamaan menetetyksi, Niinistö sanoi.