ADHD: Oulussa ke­hi­tet­tiin peli, joka voi jopa pal­jas­taa lapsen ADHD:n

Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

OYS:n äi­din­mai­to­kes­kus toivoo lisää luo­vut­ta­jia – äi­din­mai­to tärkeää eri­tyi­ses­ti kes­ko­sil­le

Äidinmaidon saanti nopeuttaa vauvan kehitystä korvikemaitoa paremmin.

OYS:n äidinmaitokeskus toivoo jatkuvasti lisää äidinmaidon luovuttajia. Arkistokuva.
OYS:n äidinmaitokeskus toivoo jatkuvasti lisää äidinmaidon luovuttajia. Arkistokuva.

OYS:n äidinmaitokeskus toivoo lisää äidinmaidon luovuttajia. Maitovarastot ovat huvenneet kovaa tahtia.

Äidinmaidon saanti on tärkeää erityisesti keskosvauvoille. Erityisesti pitkään sairaalaosastolla olevien keskosten tarve äidinmaidolle on suuri. Äidinmaidon saanti nopeuttaa vauvan kehitystä korvikemaitoa paremmin.

Maitoa voidaan säilyttää pakastimessa kolme kuukautta. Uusia luovuttajia tarvitaan, sillä äiti voi luovuttaa maitoa vain 4–6 kuukautta synnytyksen jälkeen.

Luovutetun maidon määrä vaihtelee suuresti. 200–250 litran varasto riittäisi hyvin nykyisen tarpeen täyttämiseen.

– Luovutetun äidinmaidon määrä ja tarve vaihtelevat. Varasto on tällä hetkellä noin 180 litraa, sairaanhoitaja Kirsi-Marja Huhta äidinmaitokeskuksesta kertoo tiedotteessa.

Pitkä matka ei ole este äidinmaidon luovuttamiselle, sillä maitoa voidaan vastaanottaa jopa muutaman tunnin linja-automatkan päästä. Oulun alueella maito noudetaan luovuttajalta.

OYS:n vastasyntyneiden tehon osastonylilääkäri Timo Saarela korostaa äidinmaidon tärkeyttä keskosvauvoille. Äidinmaito muun muassa suojaa keskosta infektioilta. Äidinmaitoa saavat vauvat pääsevät myös kotiin aikaisemmin kuin korviketta saavat vauvat.

– Keskosten on erityisen tärkeää päästä nopeasti suonensisäisestä ravitsemuksesta normaaliin maitoruokintaan. Keskosten epäkypsä suoli sietää äidinmaitoa paljon paremmin kuin keskoskorvikkeita. Oikea äidinmaito vähentää merkittävästi suolistosairautta, joka on merkittävä keskoskuolleisuuden aiheuttaja, Saarela sanoo.

Äidinmaito antaa suojan myös ripulitauteja, keuhkokuumetta ja korvatulehduksia vastaan niin keskosille kuin normaaliaikaan syntyneille vauvoille.

Luovuttajaksi voivat alkaa tupakoimattomat äidit, jotka eivät käytä säännöllistä lääkitystä. Poikkeuksena ovat kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitys ja diabetes, jotka eivät estä luovuttamista.

Luovuttamisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä OYS:n äidinmaitokeskukseen.