Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

OYSin päi­vys­tys kielsi van­huk­sen saat­ta­jan pääsyn lää­kä­rin pu­heil­le – ky­syim­me, onko kyse ko­ro­na­ra­joi­tuk­ses­ta

Sairaanhoitaja haastattelee OYSin päivystykseen tulevan potilaan ennen siirtymistä hoitotiloihin.
Sairaanhoitaja haastattelee OYSin päivystykseen tulevan potilaan ennen siirtymistä hoitotiloihin.
Kuva: Toni Länkinen

Kalevan lukija kertoo vieneensä 80-vuotiaan äitinsä Oulun yliopistollisen sairaalan yhteispäivystykseen, koska äidin puhekyky oli äkillisesti muuttunut.

Tyttären mukaan hän ei saanut olla mukana lääkärin vastaanotolla kertomassa äidin tilasta. Samana iltana äiti passitettiin kotiin ja lääkäri kehotti omaista varaamaan ajan muistitutkimukseen.

Seuravana päivänä äiti vietiin uudelleen päivystykseen. Tällä kertaa äiti otettiin osastolle ja hänellä todettiin aivoinfarkti.

Mikä on OYSin linja saattajista, ensihoidon ja päivystyksen johtaja Matti Martikainen?

– Meillä ei ole jyrkkää kieltoa, etteikö saattaja voisi olla mukana. Jos potilas ei ole omatoiminen, saattajaa tarvitaan potilaan asioiden hoitamiseen.

Sairaanhoitaja tekee tulotilanteessa haastattelemalla arvion hoidontarpeesta. Saattajan tarve arvioidaan jokaisen potilaan osalta erikseen. Saattajan kieltäminen hoitotiloissa liittyy osaksi koronarajoituksiin, mutta myös päivystyksen ruuhkaan, tilanpuutteeseen sekä potilaiden intimiteettisuojaan.

Missä tilanteissa saattaja saa kulkea potilaan mukana?

– Jos potilas ei ole omatoiminen, on muistisairas tai lapsipotilas, yksi saattaja voi olla mukana potilaan hoitotiloissa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.