Ouluun ei kaa­vail­la dri­ve-in -ää­nes­tys­paik­ko­ja ke­sä­kuun kun­ta­vaa­lei­hin – ulkona si­jait­se­vak­si en­nak­ko­ää­nes­tys­pai­kak­si esi­te­tään kau­pun­gin­teat­te­rin edustaa

Oulun kaupunginteatterin edustan lipan alla olevaa ulkotilaa kaavaillaan ulkoilmassa sijaitsevaksi ennakkoäänestyspaikaksi kesäkuun kuntavaaleihin. Arkistokuva.
Oulun kaupunginteatterin edustan lipan alla olevaa ulkotilaa kaavaillaan ulkoilmassa sijaitsevaksi ennakkoäänestyspaikaksi kesäkuun kuntavaaleihin. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Koronaepidemian vuoksi poikkeuksellisissa olosuhteissa pidettävissä kesän kuntavaaleissa Ouluun ei näillä näkymin ole tulossa kulkuvälineestä äänestämistä eli niin sanottua drive-in -ennakkoäänestystä. Se olisi nyt ensi kerran mahdollista.

– Tällaista ei ole suunnitelmissa, kertoo Oulun keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Aulikki Heinonen.

Sen sijaan lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että Oulussa järjestetään ulkona sijaitseva äänestyspaikka ainakin kaupunginteatterin lipan alle.

Drive-in -äänestyspaikkoja on tulossa vain osaan kunnista.

Ennakkoon äänestävä voi käydä myös toisen kunnan alueella äänestämässä. Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikka taas määräytyy äänestäjän asuinpaikan mukaan.

Oikeusministeriö julkaisi tänään verkossa ohjeet turvalliseen äänestämiseen kuntavaaleissa.

Äänioikeutetut saavat äänioikeusilmoituksen mukana kotiin erilliset ohjeet terveysturvallisesta äänestämisestä.

Äänestyspaikoilla on lähtökohtaisesti käytettävä kasvomaskia tai -visiiriä. Tähän ei kuitenkaan voida pakottaa.

Varsinaisena vaalipäivänä ulkona äänestäminen toteutetaan kuitenkin vain erityisjärjestelynä lääkärin määräämässä karanteenissa oleville, ja muutoin äänestys tehdään pääosin sisätiloissa.

Äänestyspaikoilla suojapleksit

Drive-inin lisäksi äänestystä järjestetään myös ulkoilmassa sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä. Kunnilla ei ollut vielä antaa tarkkaa määrää niistä äänestyspaikoista, joissa tarjotaan mahdollisuus ulkona äänestämiseen.

Koronaviruksen vastaisia turvatoimia noudatetaan myös sisällä, ja niihin kuuluvat turvavälit, käsien desinfioiminen ja kasvomaskien käyttö. Tarvittaessa äänestyspaikoilla jaetaan myös maskeja äänestäjille, joilta sellainen puuttuu.

Äänestyspaikoilla vaalivirkailijoiden ja äänestäjien välissä on suojapleksi.