Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Oulussa todettu maa­nan­tain aikana viisi uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – yksi tar­tun­nois­ta ka­ran­tee­nis­sa ol­leel­la kau­pun­gin­sai­raa­lan työn­te­ki­jäl­lä

Noin 7,6 prosenttia Oulun asukkaista on tähän mennessä saanut koronavirusrokotteen. Alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusajanvaraus on toistaiseksi tauolla.

Oulussa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Suurin osa tartunnoista oli saatu perheen sisällä. Kuvituskuva.
Oulussa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Suurin osa tartunnoista oli saatu perheen sisällä. Kuvituskuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Oulussa on todettu maanantain aikana yhteensä viisi uutta koronavirustartuntaa. Yksi tartunnoista liittyy Oulun kaupunginsairaalan tartuntaryppääseen ja se todettiin karanteenissa olleella työntekijällä.

Kolme Oulussa todetusta uudesta tartunnasta on peräisin perheen sisältä, yksi kaupunginsairaalasta ja yksi tuntemattomasta lähteestä. Tartuntojen vuoksi karanteeniin on asetettu maanantain aikana 21 ihmistä.

Oulun kaupungin mukaan viime viikolla Liikuntakeskus Hukassa olleet ihmiset ovat saattaneet altistua koronavirukselle. Mahdolliset altistumiset ovat olleet 9. maaliskuuta kello 14–15, 10. maaliskuuta kello 14–15 ja 11. maaliskuuta kello 10–11 välillä.

Oulun kaupunginsairaalan tartuntaryppääseen liittyen koronavirustartunnan on saanut yhteensä 37 sairaalan potilasta ja 45 työntekijää. Tartuntaryppääseen liittyvät karanteenit jatkuvat tällä viikolla osalla työntekijöistä ja potilaista ja uusia testauksia jatketaan.

30 ihmistä hoidettavana taudin vuoksi Oulussa

Oulun kaupunginsairaalassa on tänään ollut 20 potilasta hoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Oulun yliopistollisessa sairaalassa koronapotilaita on 10 ihmistä.

Oulun kaupunki kertoo tiedotteessaan, että muilla kaupunginsairaalan osastoilla, Hiirosenkodissa ja Oulunsalon kotihoidossa tapahtuneisiin altistumisiin liittyen ei ole tullut ilmi tartuntoja.

Uusien koronavirustartuntojen määrän kasvu Oulussa on tasaantunut edellisten viikkojen tasolle. Tartuntojen ilmaantuvuus 14 vuorokauden aikana Oulussa oli maanantaina 73,2 tapausta sataatuhatta asukasta kohden, eli nousussa. Testien määrä (2429) ja positiivisten näytteiden osuus testeistä (1,3 prosenttia) laskivat viime viikolla.

Oulussa ollaan edelleen epidemian toiseksi pahimmalla tasolla eli kiihtymisvaiheessa. Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina 16. maaliskuuta arvioimaan alueen epidemiatilannetta ja tarvittavia suosituksia.

7,6 prosenttia oululaisista rokotettu

Tähän mennessä ainakin ensimmäisen koronavirusrokotteen on saanut Oulussa 15 866 ihmistä, eli 7,6 prosenttia kaupungin asukkaista. Riskiryhmiin kuuluvien alle 70-vuotiaiden rokotusajanvaraus on toistaiseksi tauolla.

Syynä tauolla olevaan ajanvaraukseen on THL:n uusi ohje, jonka mukaan AstraZenecan koronavirusrokotetta voidaan antaa myös yli 70-vuotiaille, jotka ovat rokotusjärjestyksessä ennen muita. Riskiryhmiin kuuluvien alle 70-vuotiaiden rokotukset jatkuvat, kun yli 70-vuotiaat on rokotettu.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat vuonna 1946 tai sitä aiemmin syntyneet oululaiset, heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat sekä samassa taloudessa asuvat 70-vuotiaat tai sitä vanhemmat henkilöt. Vuonna 1947–1951 syntyneitä ei rokoteta vielä laajamittaisesti. Koronarokotuksiin on pakollinen ajanvaraus.

Astra Zenecan ja Pfizerin rokotteita annetaan kaupungin mukaan tällä viikolla yli 4200 annosta. Modernan rokotetta ei ole käytössä lainakaan viikolla 11.